reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vs. Intel: historický souboj zelených proti modrým

17.7.2017, Jan Vítek, článek
AMD vs. Intel: historický souboj zelených proti modrým
Věční rivalové na poli architektury x86, společnosti AMD a Intel, letos započali nový souboj, když AMD dorazilo se zbrusu novou generací Zen. Je tak dobrá příležitost podívat se na to, jak se vyvíjel jejich vztah a co mají už za sebou.
Společnost Intel je jako vynálezce procesorové architektury x86 s ní neodmyslitelně spojen, přičemž AMD tvoří nezbytnou konkurenci, bez níž by nastala éra, jejíž demoverzi jsme si mohli prožít v posledních několika letech, kdy Intel v podstatě nic nenutilo být opravdu inovativní a nabídnout zákazníkům něco podstatně nového. 
 
Výsledek obrázku pro intel vs amd
 
Jak jsme uvedli v nedávném článku o moderních výrobních procesech, Intel si mohl přibližně od roku 2012 užívat nadvlády, kterou mu zajistily dvě věci. Jednak to byla neohrozitelná pozice daná 22nm a později 14nm výrobním procesem s novým typem tranzistorů (Tri-gate, nebo obecně FinFET). V kombinaci s tím to pak byla ne moc úspěšná architektura Bulldozer firmy AMD, která vlivem nedostatečného vývoje velice brzy zaostala, zatímco AMD se zaměřilo ve světě procesorů spíše na rozvoj svých APU, jež však ze své podstaty nemohly svým výkonem ohrozit procesory Intel, a to zvláště ty výkonnější desktopové, HEDT a serverové.
 
Dnes už je situace zcela jiná a to byla i dříve před rokem 2011, než se Intel dokázal odpoutat od pelotonu ostatních firem provozujících továrny pro výrobu počítačových čipů. Dá se tak říci, že situace se po pětiletém výkyvu vrací do normálního stavu, v němž má AMD srovnatelné možnosti jako Intel, alespoň tedy s ohledem na výrobu a její kvalitu, kterou jako společnost bez vlastních továren nedokázala moc ovlivnit.
My jsme si již popsali vývoj počítačových čipů z hlediska výrobních procesů, a to od 10 mikrometrů po 14 nanometrů, kteréžto rozlišení je stále ještě aktuální, i když na dveře už klepe 10 nm i 7 nm. Nyní půjde ale o něco jiného, a sice přímo o souboj firem Intel a AMD jako dlouholetých rivalů, přičemž do toho se nám pochopitelně přimíchají i jiné firmy, jež si můžete pamatovat jako někdejší konkurenty nebo partnery. Stačí si vzpomenout třeba na Cyrix a jeho snahu dohnat Intel a jeho první Pentia, společnost VIA, která skončila jako výrobce slabých a úsporných procesorů nebo IBM, okolo níž se to vše točí. 
reklama