Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD: vyvíjené technologie budou mít dopad až za 3 - 5 let

30.6.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD: vyvíjené technologie budou mít dopad až za 3 - 5 let
Společnost AMD čekají dle slov její CEO, Lisy Su, krušné časy. I když firma právě vyvíjí novou generaci procesorů Zen a K12, které by se měly dostat na trh již od příštího roku, reálný dopad na hospodaření firmy budou mít až později.
Advanced Micro Devices nezačala tento rok dobře, tedy co se týče finančních výsledků a za několik dní můžeme očekávat další finanční zprávu mapující druhý letošní kvartál, která dle očekávání také nebude pozitivní. Však AMD představilo své nové produkty teprve nedávno, takže nové Radeony, natož pak APU známé jako Kaveri Refresh (aka Godavari), nemohou mít na finanční výsledky v druhém kvartálu podstatný vliv.





AMD také vyvíjí řadu nových produktů, které budou založeny na architekturách Zen a K12 a první takové mají dorazit na trh v příštím roce. Samotná Lisa Su ale říká, že její firmu čekají těžké časy kvůli rozhodnutím, které byly učiněny před několika lety. Vývoj procesorové architektury je ale otázkou řady let, a tak tato rozhodnutí budou moci přinést své ovoce až za tři až pět let, tedy někdy v letech 2018 až 2020. Tehdy se ukáže, zda budou architektury Zen a K12 úspěšné, nebo ne a do té doby bude muset AMD nějak přežít. A dle Lisy Su právě schopnost určit to, co bude za pět let důležité a aktuální, z AMD dělá skvělou společnost. Není ale divu, že se neustále objevují nezaručené zprávy o tom, že si na AMD nějaká firma brousí zuby. V poslední době to měl být Samsung a nejnověji pak Microsoft.

Zen a K12 se mají ve finančních výsledcích tedy projevit za několik let, ovšem tyto architektury by už dnes měly být hotovy a připraveny na nasazení. Dnes už AMD pracuje především na vývoji nástupnických architektur, které dnes ještě známe jako Zen+ a K12+, přičemž výsledné produkty by se měly dostat na trh někdy v letech 2018 až 2019.

Investoři si tedy budou muset počkat pár let na to, než se AMD vrátí do ziskovosti, což bude pro řadu z nich nesnadné. Především tedy pro ty, kteří hodnotí společnost podle aktuálních výsledků na základě čtvrtletních finančních zpráv. Lisa Su je na své pozici CEO jen krátkou dobu a jak říká, její práci budeme moci hodnotit až za několik let, tedy až tehdy budeme moci říci, zda si vedla dobře, nebo ne. A v té době už může být vedoucím pracovníkem AMD někdo jiný, který bude sklízet plody pracovníků firmy pod vedením Lisy Su. Stejně jako ona dnes musí nakládat s výsledky práce předchozích CEO, Dirka Meyera a Roryho Reada. Nikde ale samozřejmě není řečeno, že Zen a K12 budou úspěšné architektury, ale v zájmu firmy AMD doufejme, že budou.

Zdroj: KitGuru