Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dron se učí přistávat jako pták

21.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Dron se učí přistávat jako pták
Existuje velké množství různých dronů, ty se ale potýkají s problémy s výdrží a také mnohdy s nedostatečnou obratností v letu. Tento dron se proto při svém přistávání snaží napodobit eleganci ptáků.
Proč by se technika nemohla inspirovat přírodou? Vlastně tak vědci činí docela často. Není totiž důvod měnit něco, co už dobře funguje někde jinde. Z toho důvodu se objevil i tento ptačí dron, který vyvíjí vědci z BMT Defence Services a Bristolské univerzity. Dron je vybaven dvěma náklopnými křídly a malou vrtulkou. Křídla umožní bezpilotnímu letounu větší výdrž, drony s křídly většinou ale potřebují delší dráhu pro přistání, toho se chtějí vědci vyvarovat, protože to není praktické.

Dron se totiž hodně inspiroval u opeřených letců při svém dosednutí na zem. Podobně jako ptáci se autonomní letoun rychle snese do nižší výšky a ohne svá křídla směrem vzhůru, což funguje jako brzda. Teprve po tomto manévru přistane.

S párem křídel, kterými je dron vybaven, tak lze různými způsoby pohybovat. Tyto pohyby umožní dronu lepší a rychlejší manévry, které můžou být klíčové například v městském prostředí nebo v lese. Dron by měl být v budoucnu i ve stísněných podmínkách schopný vyvinout vysokou rychlost a být při letu obratný podobně jako pták.


Ptačí dron je také vybaven umělou inteligencí, která mu zajišťuje jeho 'ptačí mozek'. Bezpilotní letoun tak zvládá změny v rychlosti a přizpůsobuje pozici svých křídel při přistávání i například větru. Systém umožňuje učení se dané akce podle toho, v jaké pozici se dron cítí nejvíc spokojeně, a AI se stále snaží svůj výkon vylepšovat. Dron zvládl měkké dosednutí bez dlouhé přistávací dráhy asi po 5 000 pokusech. Aby se vědci vyhnuli prvním 'tvrdým přistáním', trénovali s dronem manévr při přistávání na virtuálním povrchu v určité nastavené výšce nad zemí.

I když je tento projekt součástí většího programu Autonomous Systems Underpinning Research od BMT, dron by kromě obrany mohl jednoho dne dobře sloužit i k úkolům jako doručování zásilek nebo by mohl pomáhat při hašení požárů a dostávat se do těžko přístupných míst.

Práce na dronu stále probíhají, vědce čeká ještě velký kus cesty. Otázkou zůstává, jestli se týmu podaří bezpilotní letoun vyvinout tak dobře, aby se se svými manévry mohl porovnávat se skutečnými ptáky.

Zdroje: engadget.com, popularmechanics.com