Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core i9-10900KS: očekáváme nový speciální model

15.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel Core i9-10900KS: očekáváme nový speciální model
Intel by měl už v příštím měsíci vypustit na trh procesory Rocket Lake-S, ovšem i tak se nejspíše chystá ještě obohatit svou rodinu Comet Lake-S jedním modelem, a sice speciální verzí procesoru Intel Core i9-10900K. 
Intel Core i9-10900KS rozhodně nebude první procesorová specialita. Vzpomenout můžeme třeba na výroční procesor Core i7-8086K anebo na model Core i9-9900KS, na niž naše novinka přímo naváže. 
 
 
Procesor Core i9-9900KS byl pochopitelně především o výkonu a nabízel svého času turbo všech jader na rovných 5 GHz, zatímco běžné modely zvládly s takovou frekvencí běžet jen při nižší zátěži z hlediska počtu jader. A některé ještě lépe vybrané kusy, které už se prodávaly ve specializovaných obchodech jako Silicon Lottery, dokázaly se všemi jádry běžet až na 5,2 GHz, čili ty už nepředstavovaly ani smetánku všech Coffee Lake, ale spíše samotnou třešničku na dortu. 
 
Procesory Core i9-10900KS tak budou to nejlepší z generace Comet Lake-S, co Intel na trhu nabídne a lze říci, že stále na něm budou mít své místo, neboť jde o desetijádrová CPU, zatímco Rocket Lake-S skončí na osmi jádrech. Nicméně jejich nástup ještě nebyl oficiálně potvrzen, takže zatím jde pouze o fámy. Ty sice vychází z oficiálního dokumentu, kde sám Intel tento model uvádí ve výčtu s ostatními, jenomže to automaticky neznamená, že se jej opravdu chystá vypustit na trh. 
 
Čili jako obvykle uvidíme, nicméně Intel se rovněž chystá vypustit na trh i Comet Lake-S Refresh, což budou procesory v řadách Core i3 a nižších. Pro ně totiž Intel nechce použít nový křemík v podobě Rocket Lake-S, čili se dá říci, že Skylake stále ještě nekončí, čili proč by nemohl přijít na trh ještě jeden výkonnější Core i9 z 10. řady?