reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled desktopových grafických čipů

31.3.2024, Jan Vítek, Michal Huspeka, Karel Polívka, článek
Přehled desktopových grafických čipů
Přinášíme komplexní přehled grafických čipů a modelů grafických karet společností ATI/AMD a NVIDIA, který průběžně doplňujeme o nové modely, abyste měli k dispozici stále aktuální informace. Doplněno o nejnovější modely GeForce RTX řady 40 a Radeony RX 7000.
Tento přehled si klade za cíl zmapovat grafické čipy a modely grafických karet společností ATI Technologies Inc. (dnes AMD) a NVIDIA a seznámit tak uživatele s modely, s nimiž se mohou setkat a s jejich technickými parametry. Ačkoliv obě společnosti byly založeny dříve, konkrétně ATI v roce 1985 a NVIDIA v roce 1993, my zahájíme přehled rokem 2000, který byl pro oba výrobce svým způsobem zlomový.



Obě společnosti dnes tvoří naprostou špičku mezi výrobci 3D grafických akcelerátorů a jejich konkurenční boj trvající až do současnosti se začal psát právě v roce 2000. Zatímco kalifornská NVIDIA měla v té době výsadní postavení na trhu a neohroženě kralovala se svou první generací modelů GeForce, uvedla dosud bezvýznamná kanadská společnost ATI svou řadu grafických karet s názvem Radeon a tím v podstatě odstartovala všemi milovaný a zároveň nenáviděný souboj ATI vs. NVIDIA.


Protože se na trhu neustále objevují nové grafické karty, není jednoduché se v té záplavě modelů a verzí orientovat. Proto si je všechny postupně přiblížíme. V tomto přehledu se nebudeme zabývat porovnáváním výkonu jednotlivých modelů, pouze se pokusíme pomoci uživateli s výběrem vhodné grafické karty, případně pomůžeme s identifikací jeho staršího modelu. Rovněž zde nehledejte mobilní, integrovaná nebo profesionální grafická řešení (jejich přehled by sám o sobě vydal na samostatný článek).

Tímto článkem zahajujeme (ne)pravidelně aktualizovaný přehled desktopových grafických karet, který bude v budoucnu průběžně aktualizován a doplňován o nově přicházející modely tak, abyste měli k dispozici vždy aktuální a kompletní informace.

Článek do značné míry využívá propojení se Slovníkem Světa hardware, takže pokud Vám bude nějaký zde použitý pojem neznámý, není nic snazšího, než využít připojeného odkazu.


Jak se v přehledu orientovat?


Celý článek, vyjma tohoto úvodu, je rozdělen do podkapitol pojmenovaných podle označení čipu grafické karty. V každé kapitole pak najdete doplňující informace, trochu historických souvislostí a hlavně tabulky jednotlivých modelů založených na konkrétním čipu. Rovněž zde naleznete údaj o použitém výrobním procesu konkrétního čipu a u každého modelu pak mimo jiné počet vertex a pixel pipeline (VS, PS) nebo Stream procesorů (SP) a také datum uvedení na trh, které ale berte spíše orientačně.

Na přání čtenářů byla do tabulek ještě doplněna spotřeba jednotlivých modelů grafických karet. Tyto hodnoty vychází z údajů nalezených v různých testech, u některých modelů byly pouze odhadnuty. I v jednotlivých testech se totiž dají nalézt rozdílné údaje, navíc výši spotřeby ovlivňuje například i velikost osazených grafických pamětí, proto je nelze brát jako stoprocentní, slouží pouze pro orientaci.

Technické parametry uvedené u každého modelu budou vždy referenční tak, jak je vydala sama ATI nebo NVIDIA. Téměř vždy se totiž najdou výrobci, kteří se nespokojí s referenčním designem modelu a uvedou vlastní verzi. Setkat se tak můžete s modely různě přetaktovanými, s jiným designem chlazení, jiným typem a velikostí osazené grafické paměti nebo jinými výstupy. V poslední době se výrobci nebojí například ani úprav napájení na PCB, naopak dříve bylo poměrně častým jevem zužování paměťové sběrnice oproti referenčnímu designu.

Poslední kapitola je pak věnována historii aktualizací, kde se velmi jednoduše dozvíte, kdy byly které novinky do přehledu doplněny a nebudete tak muset vždy procházet celý článek.


Identifikace grafických čipů


Ještě než se pustíme do samotného přehledu, ukážeme si, jak jednoduše můžete u Vaší grafické karty identifikovat model a jeho výrobce, typ a frekvenci čipu, počet VS (SP), použitý výrobní proces, velikost a frekvenci grafických pamětí, typ paměťové sběrnice, verzi BIOSu a další technické parametry. Pro tuto identifikaci lze využít volně dostupné diagnostické programy, například GPU-Z nebo Everest Ultimate Edition.

Další možností je informace o typu čipu a jeho revizi vyčíst po odmontování chladiče grafické karty přímo z jeho povrchu, viz. například přiložený obrázek.


Grafický čip R480
- pro zvětšení klikněte -

Zejména program GPU-Z je přímo vytvořen pro identifikaci grafických karet. Na přiloženém screenshotu se můžete sami přesvědčit, že Vám dokáže o Vaší grafické kartě poskytnout dostatek technických informací. Důležité je, hlavně v případě nejnovějších modelů grafických karet, vždy použít poslední dostupnou verzi programu.


Screenshot GPU-Z přetaktované GeForce 8800 GT

Na závěr této úvodní kapitoly bych Vás rád požádal, abyste v případě zjištění jakýchkoliv nepřesností využili možnosti diskuze pod článkem a upozornili na tuto skutečnost (nejlépe přímo s odkazem na zdroj Vašich informací), aby bylo možné provést opravu v článku a aby byl tento přehled pro Vás vždy co nejpřesnější.
reklama