Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stavbu 7nm továrny Intelu v Irsku ohrozil koronavirus, zpoždění zatím nenastalo

23.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Stavbu 7nm továrny Intelu v Irsku ohrozil koronavirus, zpoždění zatím nenastalo
Intel aktuálně v irském Leixlip pilně buduje zbrusu novou továrnu, v níž se budou vyrábět čipy chystanou 7nm technologií s EUV. Nyní se ovšem dle irské RTE mezi pracovníky na stavbě objevila nákaza COVID-19, ovšem stavba stále běží. 
Intel staví v irském Leixlip jednu ze svých nejmodernějších továren, zatímco nový CEO Patrick Gelsinger se bude příští týden snažit vyjednat podmínky pro stavbu další továrny, která bude umístěna v jiné evropské zemi. 
 
 
Stavba nové Fab 34 v Irsku přitom probíhá bez ohledu na pandemii koronaviru, a to na rozdíl od jiných stavebních podniků v Irsku. Tento projekt totiž nesnese zdržení, neboť Intel má své roadmapy a chce výrobu v nové továrně rozjet v roce 2023.
 
Na dokončení budovy továrny v řádném termínu také spoléhá další důležitá fáze výstavby, a sice vybavení provozu výrobními stroji, které jsou objednány a chystány na určitý termín. Kdyby tak budova nebyla připravena včas, musel by Intel stroje někam umístit a zakonzervovat, což by přineslo jen další potíže, neboť ty musí být instalovány specializovanými pracovníky, kteří mají svůj plán prací a nebudou se založenýma rukama čekat na to, až Intel továrnu dostaví. 
 
Zpoždění ale zatím nehrozí, i když byl koronavirus prokázán u celkem 70 pracovníků stavby. Jde tak zatím jen 70 z nějakých pěti tisíc, ovšem Intel už učinil potřebná opatření. Mezi ně patří trasování pohybu pozitivně testovaných zaměstnanců, vytipování dalších ohrožených osob a jejich preventivní umístění do karantény. Ostatní zaměstnanci budou o to více testováni a místnosti, kde se pohybovali nakažení, byly vydesinfikovány. 
 
Proti těmto opatřením se postavila organizace People Before Profit Employment, která žádala rovnou zastavení výstavby s tím, že dle ní bylo nakažených spíše přes 150. V Irsku se přitom mají už 4. května otevřít všechny stavby.