Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

1" HDD s kapacitou 1,5 GB pod 100 USD?

17.4.2003, Petr Hájek, článek
1" HDD s kapacitou 1,5 GB pod 100 USD?
Jednopalcový disk, který chystá firma Cornice Inc, je navržen speciálně pro využití v oblasti spotřební elektroniky, kde jeho OEM cena nepřesáhne 100 USD. S masovou produkcí tohoto zajímavého kusu příslušenství, které nabídne úložnou kapacitu 1,5 GB, začne Cornice do konce letošního druhého kvartálu.
Dle odhadu výrobce se dá očekávat, že cena zařízení, která budou jako hlavní paměťové médium používat tento HDD, bude velmi zajímavá. Např. takto vybavený MP3man by měl koncového uživatele stát kolem 200 USD.

Toto médium, zatím nazývané "Cornice Personal Storage", není navrženo jako vyměnitelné nebo pro použití třeba v CF slotech, ale jen a pouze pro vestavění do přístrojů. Firma už údajně testovala nasazení v praxi.

Pokud vezmeme v úvahu prohlášení výše, tak potom se skutečně dá očekávat, že OEM cena bude opravdu pod 100 USD, což je mnohem méně, než za kolik nabízí konkurenční Hitachi 1GB Microdrive. Microdrive dodaný Hitachi Global Storage Technologies Inc (US), přijde v OEM verzi na 170 až 210 USD. Vypadá to, že Cornice se podařilo tak markantně snížit cenu především díky zredukování počtu použitých součástek a změnou architektury HDD - zatímco Microdrive používá 110 + 6 součástek, CPS jen 40 + 3.

Mnoho výrobců HDD si jistě všimlo, že Samsung Electronics Co, Ltd. (Korea) zabudoval HDD do své videokamery představené na "CES 2003" v lednu 2003, takže je možné, že i tudy se bude ubírat cestička, respektive jedna z cestiček...

Mluvčí společnosti Cornice říká: "Nejde o zmenšený HDD, ale vše je vytvořeno úplně od začátku s přihlédnutím k tomu, že použití tohoto média bude primárně u přenosných zařízení a že bude používáno pouze jako vestavěné." CPS nemá žádné z běžných rozhraní (CompactFlash, ATA) k propojení HDD a zařízení, se kterým bude pracovat, používá namísto toho vlastní originální interface.