Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

1TB optické disky na obzoru

28.8.2007, Pavel Boček, aktualita
1TB optické disky na obzoru
CD s kapacitou 650 MB jsou již historie, 700 MB již také dávno nestačí, 900MB verze se neprosadily. Nyní nastupují HD a BD disky, které do pozadí odsunou i DVD. Jejich kapacita je až 50 GB (oboustranných dvouvrstvých disků se asi nedočkáme)....
CD s kapacitou 650 MB jsou již historie, 700 MB již také dávno nestačí, 900MB verze se neprosadily. Nyní nastupují HD a BD disky, které do pozadí odsunou i DVD. Jejich kapacita je až 50 GB (oboustranných dvouvrstvých disků se asi nedočkáme). Izraelská společnost zabývající se ukládáním dat však ukazuje, že do Blu-Ray a HD DVD snad ani nemá cenu investovat.



Mempile totiž tvrdí, že se mu povedlo vytvořit mnohovrstvé disky na bázi polymethylmetakrylátu, s názvem TeraDisc. Mnoho zde znamená 200 průhledných datových vrstev, každá vysoká pět mikronů, obsahujících molekuly citlivé na světlo (aplikací světla o určité vlnové délce změní stav, což reprezentuje jedničku nebo nulu), přičemž kapacita jedné vrstvy je 5 GB. Zatím se povedlo vytvořit média, která zaznamenají 600 – 800 GB, ale doktorka Beth Erez, hlavní marketingová úřednice, slibuje, že již brzy dosáhnou 1 TB při výšce disku 1,2 mm.

Ambice sahají ještě dál, s použitím modrých laserů má kapacita stoupnout na 5 TB. Média prý vydrží padesát let (není ale jisté, jak je to myšleno, protože CD oficiálně vydrží totéž, i když asi pouze při dokonalém uskladnění a zapečetění), první prototypy se očekávají za osmnáct měsíců a do prodeje se mají dostat za rok poté. Beth si představuje cenu mechanik pro disky kolem 3000 dolarů a 600GB disku 30 – 50 dolarů, nutno ale podotknout, že Blu Ray disky stály přibližně stejně a v době uvedení měly kapacitu 1/10 (mého) pevného disku. Osobně předpokládám, že do dvou a půl let si moc lidí nepořídí (já rozhodně ne) 6 TB v diskové kapacitě, z čehož jednoduše plyne, že média budou mít kapacitu menších disků, což se ale vzhledem k plánovaným změnám ve videoprůmyslu (větší rozlišení než 1080i či dokonce holografické filmy) určitě využije. Mají tedy vlastně BD a HD DVD čas na větší rozšíření ?

Zdroj: The Inquirer