Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

2 nové LCD monitory NECu: 19" NEC SpectraView 1980 a 21" NEC SpectraView 2180

8.4.2005, Petr Hájek, aktualita
2 nové LCD monitory NECu: 19" NEC SpectraView 1980 a 21" NEC SpectraView 2180
NEC Display Solutions představuje na českém a slovenském trhu novou řadu profesionálních LCD monitorů, která zatím nabízí 2 modely: 19" NEC SpectraView 1980 a 21" NEC SpectraView 2180. Oba LCD panely přicházejí s posledními novinkami ve...
NEC Display Solutions představuje na českém a slovenském trhu novou řadu profesionálních LCD monitorů, která zatím nabízí 2 modely: 19" NEC SpectraView 1980 a 21" NEC SpectraView 2180. Oba LCD panely přicházejí s posledními novinkami ve zobrazovacích technologiích a možností hardwarové kalibrace. Základem je 10 bitová korekce barev pro každý barevný kanál (R,G a B). Monitory tak dokáží pracovat až s 1024 odstíny každé barvy, což jim dovoluje zobrazit odstíny barev a šedou škálu s vyšší precizností a plynulostí. Celkově lze použít až jeden miliardu odstínů. U každého kusu monitoru je přiložen protokol s naměřenými hodnotami deltaE.

Oba modely používají poslední typy LCD panelů – NEC SA-S TFT a S-IPS s pozorovacími úhly vyššími než 176° vertikálně i horizontálně. Pro vyvážené podsvětlení byly použity podsvětlovací trubice CCFL poslední generace. Součástí kompletu je i kryt se semišovým povrchem, který slouží k zastínění obrazu proti okolnímu osvětlení.

Monitory NEC SpectraView mají záruční dobu 5 let formou on-site. Doporučená koncová cena pro model NEC SpectraView 2180 je 62 990,- Kč bez DPH, zatímco pro model NEC SpectraView 1980 byla stanovena MOC bez DPH na 40 890,- Kč.

A ještě co je to SpectraView Profiler - NEC SpectraView používají ke kalibraci software SpectraView Profiler, který umožňuje úpravu hodnot přímo v hardwaru monitorů. Komunikace mezi monitorem a počítačem probíhá pomocí standardu DDC/CI bez nutnosti připojení přídavných kabelů. SpectraView Profiler mění svítivost, bílý bod a křivky barev uvnitř monitoru. Výsledkem kalibračního procesu je vytvoření vlastního ICC profilu, reprezentujícího barevnou reprodukci následujícich tiskových procesů, soft-boxů a tištěných materiálů.

SpectraView Profiler umožňuje kalibraci podle modelu L* (CIELAB L* barevný prostor), kalibraci s hodnotami gama 1,8 (Mac) nebo 2,2 (Windows) a ověření kalibrace s minimálními a průměrnými hodnotami deltaE. Další funkcí je pokročilá komprese gamutu pro čistší převod barev na okrajích barevného prostoru. SpectraView Profiler pracuje pod operačními systémy Windows XP a 2000 a Apple OS X. Podporovanými zařízeními jsou kolorimetry a spektrální fotometry od předních světových výrobců.