Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

20jádrový Intel Core i7-14700K spatřen přetaktován na frekvenci 6,3 GHz

10.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
20jádrový Intel Core i7-14700K spatřen přetaktován na frekvenci 6,3 GHz
Procesory Intel Raptor Lake Refresh budou v následujících týdnech patrně častými objekty různých úniků informací a podobných zpráv. Nyní tu máme 20jádrový model Core i7-14700K, který byl spatřen při běhu na taktu 6,3 GHz.
Nejspíš 19. září na Intel Innovation Event by měly být představeny procesory Intel Raptor Lake Refresh. Ty by neměly přinést zásadní změny architektury, počítáme především s navýšením Boostu většinou o 200 MHz. Následující dny a týdny tak s blížícím se představením patrně přinesou více různých úniků a ten poslední se věnuje frekvenci procesoru Intel Core i7-14700K. Jde o 20jádrový procesor v konfiguraci 8P+12E, což je významná vzpruha proti nynější generaci, která je jen 16jádrová s konfigurací 8P+8E.
 
Intel Core
 
Procesor by tak měl zvládnout najednou 28 vláken najednou místo nynějších 24. Stejně tak vzroste kapacita L2 cache z 24 na 28 MB, L3 si pak polepší z 30 na 33 MB. Zatímco však základní frekvence zůstane nezměněna na hodnotě 3,4 GHz, Boost by se měl zvýšit z 5,4 na 5,6 GHz.
 
Nyní se ale objevil screenshot BIOSu základní desky MSI MPG Z690 EDGE WIFI DDR4, ve které běžel právě výše zmíněný procesor při frekvenci 6,3 GHz, což je velmi pěkná hodnota. Procesor nicméně využíval poměrně vysokého napětí 1,39 V, takže je rovněž otázkou, jak byl vlastně při takovém pokusu o přetaktování chlazen (víme, že Raptor Lake je schopen běžet i na 9 GHz, když se to umí, ale to se už bavíme o tom nejextrémnějším overclockingu). Každopádně je jasné, že s takovým napětím musela být spotřeba hodně vysoká. Bohužel ale nevíme, jak moc (ne)snadné bylo se na tuto frekvenci dostat, tedy jaký je přetaktovávací potenciál těchto CPU.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.