Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

300Tb pevné disky se mohou objevit do roku 2010

4.1.2007, Jan Vítek, aktualita
300Tb pevné disky se mohou objevit do roku 2010
Zatímco firma Samsung již vyrábí paměťové moduly 50nm technologií, které mají kapacitu 16Gb a chystá se pro mobilní sektor vypustit 32GB zařízení nahrazující klasické pevné disky, tradiční výrobci pevných disků se zatím poohlíží po nových...
Zatímco firma Samsung již vyrábí paměťové moduly 50nm technologií, které mají kapacitu 16Gb a chystá se pro mobilní sektor vypustit 32GB zařízení nahrazující klasické pevné disky, tradiční výrobci pevných disků se zatím poohlíží po nových technologiích, které by jim pomohly odrazit útok elektronických pamětí. Seagate zrovna dle vlastních slov pracuje na jedné, jež má dovolit drastické zvýšení úložného prostoru až k hranici 50Tb na čtvereční palec (6,45cm2). To by mělo umožnit výrobu standardních 3,5" pevných disků s kapacitou kolem 300Tb.



Seagate k tomu hodlá využít technologii HAMR - heat-assisted magnetic recording, kterážto by se dala volně přeložit jako magnetický zápis za pomoci tepelné energie. První disky prý mají být k dispozici do konce roku 2010, avšak nepadlo ani slovo o tom, jak velký úložný prostor budou první modely rámcově poskytovat. Každopádně je tato zpráva povzbudivá, protože diskového prostoru není nikdy dost, a tak to vypadá, že se těchto mechanických komponent jen tak nezbavíme. Osobně by mě zajímalo, kolik asi za takový disk odvedeme na nedávno uplatněných 'poplatcích', protože pokud uplatníme pravidlo "za každých započatých 40GB se u nového HDD odvede 10,- Kč", dojdeme k zajímavé částce.

Zdroj: Joystiq, TheInquirer