Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

32nm procesory od Intelu již 7. ledna

9.10.2009, Martin Ševčík, aktualita
32nm procesory od Intelu již 7. ledna
Server Computerbase informoval, že společnost Intel hodlá 7. ledna roku 2010 vydat do světa nové dvoujádrové procesory založené na 32nm technologii. Toto datum nebylo zvoleno náhodně, tento den totiž začíná CES 2010 v Las Vegas. Tyto procesory,...
Server Computerbase informoval, že společnost Intel hodlá 7. ledna roku 2010 vydat do světa nové dvoujádrové procesory založené na 32nm technologii. Toto datum nebylo zvoleno náhodně, tento den totiž začíná CES 2010 v Las Vegas. Tyto procesory, označené jako Clarkdale, obsahují integrované grafické jádro a budou dostupné jak pro desktopové počítače, tak pro notebooky. Desktopové procesory budou označeny jako Core i3 a Core i5, přičemž většina z nich bude mít TDP příjemných 73 W. Ovšem model Core i5 661 trochu vybočuje z řady, má vyšší frekvenci integrovaného grafického jádra, konkrétně 900 MHz, což navyšuje jeho TDP na 87 W.



Core i3 i Core i5 obsahují technologii Hyper Threading, což ze dvou fyzických jader dělá 4 virtuální. Integrovaný paměťový řadič je kompatibilní s paměťmi DDR3 do frekvence 1333 MHz. Modely Core i3 neobsahují funkci Turbo. Vše je k vidění v kompletním přehledu procesorů v tabulce, jsou v ní zahrnuty také mobilní procesory Arrandale do socketu rPGA 989, jejichž TDP je v rozmezí od 18 do 35 W.



Vzhledem k integrovanému grafickému jádru v procesoru jsou samozřejmě potřeba nové čipsety, Intel proto vypustí do světa nové s názvy H55 a H57.

Zdroj: Hardware.info