Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D skenování umožnilo přečíst starověký svitek bez jeho rozvinutí

22.9.2016, Jáchym Šlik, aktualita
3D skenování umožnilo přečíst starověký svitek bez jeho rozvinutí
Vědcům se pomocí moderních technologií podařilo virtuálně rozvinout téměř dva tisíce let starý pergamenový svitek ve velmi špatném stavu, aniž by jej poškodili. A zjistili, že se jedná o jeden z nejvýznamnějších objevených úryvků Bible za poslední dobu.
Když archeologové objevili bezmála dva tisíce let starý svitek v izraelské lokalitě Ejn Gedi, už téměř nedoufali, že se jim někdy podaří přečíst jeho obsah. Smotaný kus pergamenu, tedy předchůdce papíru vyrobeného z kůží zvířat, byl v tak špatném stavu, že jeho fyzické rozbalení už prakticky nebylo možné. Tým amerických a izraelských vědců ovšem přišel na způsob, jak svitek, vypadající spíše jako kousek uhlí, rozvinout alespoň virtuálně pomocí moderních technologií. Úspěšně se jim to podařilo už v loňském roce, ale podrobnosti o použité metodě se objevily až ve studii nedávno zveřejněné v časopise Science Advances.





Vědci začali trojrozměrným skenováním poškozeného rukopisu, čímž získali představu o jeho průřezu. Vytvořený model sice ukazoval strukturu listů pergamenu, ale neumožňoval ještě přečíst text. Při procesu označovaném jako segmentace zachytili vědci tvar jednotlivých vrstev rukopisu a poté software znovu prošel jednotlivé vrstvy trojrozměrného modelu, aby našel velmi jasné pixely. Ty totiž značí samotný text, který byl napsán inkoustem na bázi železa či olova. Výsledkem byly modely jednotlivých vrstev svitku, každý z nich ještě musel být pro snadnější čtení virtuálně rozvinut – software převedl texturovaný trojrozměrný objekt na plochu.

Následně bylo všech pět takto rozbalených vrstev svitku spojeno dohromady v jeden obrázek, ze kterého už byl čitelný celý text, respektive jeho dochovaná část. Poté měli vědci možnost poprvé přečíst slova, které více než tisíc let nikdo nečetl. Bylo zjištěno, že se jedná o hebrejský text části Starého zákona, konkrétně úvodní verše třetí Knihy Mojžíšovy, a zároveň nejrozsáhlejší objevený biblický text za poslední desítky let. Předchozím velkým objevem byly tzv. Svitky od Mrtvého moře nalezené ve čtyřicátých letech minulého století. Svitky z lokality Ejn Gedi nejspíš pocházejí z 1. až 4. století našeho letopočtu – záleží, zda je stáří odhadováno paleografy nebo na základě uhlíkového datování.





Svitek byl přitom nalezen na území Izraele už v roce 1970, ale donedávna neměli archeologové příliš velkou představu, co je jeho obsahem. Pergamen byl totiž uložen v synagoze, která vyhořela v 6. století. Během požáru byl rukopis prakticky zničen, ale týmu vědců v čele s Brentem Sealesem z University of Kentucky se povedlo najít způsob, jak jeho obsah přečíst a přitom vzácný artefakt neporušit. S výjimkou počátečního trojrozměrného skenování navíc svitek ve fyzické podobě nepotřebovali, jednalo se totiž o mnohahodinovou práci se speciálním softwarem.


Zdroj: Mashable.com