Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tištění roboti z termoplastu se skládají a rovnají na povel

24.8.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
3D tištění roboti z termoplastu se skládají a rovnají na povel
Na Carnegie-Mellonově univerzitě tým výzkumníků pracuje na celé škále různých robotů, kteří se zvládnou na povel složit nebo narovnat. K jejich výrobě se tvůrci rozhodli použít technologii 3D tisku.  
Roboti z Carnegie-Mellonovy univerzity jsou vytvořeni z vodivého materiálu určeného pro 3D tisk a také z papíru. Jejich části se tak dokážou skládat a zase narovnávat podle toho, jak jim je dodáván elektrický proud. 
 
Materiál, který je na výrobu robotů použit, se skládá z termoplastu, který má tvarovou paměť, a z grafenu. Ten dokáže totiž vést proud, což je pro pohyb klíčové. Kombinace těchto dvou materiálů se pak pomocí 3D tiskárny s technologií FDM nanese v 0,5milimetrové vrstvě na papírovou základnu. Výsledný výrobek se zahřívá ve speciální troubě, čímž se vytvaruje do požadovaného výchozího tvaru, do něhož se vždy vrací. Po připojení proudu se robot dokáže narovnat či složit. 
 
 
V současné době pracuje výzkumný tým na vylepšení celé technologie. Mění se rychlost tisku nebo také tloušťka linky termoplastu, čímž se změní třeba způsob skládání výsledného díla. Tvůrci z Carnegie-Mellonovy univerzity se zajímají i o zakomponování dotykových senzorů či detektorů úhlu ohybu. Do budoucnosti také doufají, že se jim podaří zrychlit pohyb svých výtvorů s pomocí druhů papíru, které jsou více tepelně vodivé. Místo papíru by se také daly pro podobné účely použít plasty či tkaniny. 
 
Výzkumníci pracují na celé škále různých robotů - touto technologií může vzniknout například umělá paže, která dokáže uchopit různé předměty. Pochlubili se také s umělými listy mimózy, které se skládají podobně jako živá rostlina. Našlo se ale i umělecké využití. Díky termoplastu s vodivým grafenem se tak mohly rozpohybovat třeba snové obrazy Van Gogha, což je možné vidět ve videu výše. 
 
Zdroj: 3ders.org