Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

45nm AMD Fusion - AMD ve spolupráci s TSMC

27.7.2007, Bohumil Federmann, aktualita
45nm AMD Fusion - AMD ve spolupráci s TSMC
AMD má v poslední době značné výdaje na vývoj, což se projevilo i na třetím po sobě jdoucím ztrátovém kvartálu. Stále více prosakují zprávy o možné podobě AMD Fusion, proto jsem zavítal na čínské stránky, kde bývá informací poněkud více...
AMD má v poslední době značné výdaje na vývoj, což se projevilo i na třetím po sobě jdoucím ztrátovém kvartálu. Stále více prosakují zprávy o možné podobě AMD Fusion, proto jsem zavítal na čínské stránky, kde bývá informací poněkud více a na výsledek se můžeme společně podívat.



V článku autor popisuje uskupení podobné AMD Torrenza. Jde o platformu, která je dnes lehce realizovatelná na desce s procesorem a grafickou kartou. Více procesorů či grafických karet se nevylučuje, vše je podmíněno vhodným softwarem, který zatím není. Platforma AMD Fusion je jakési pokračování platformy AMD Torrenza, ale zde již dojde ke splynutí CPU spolu s GPU v jednom čipu. V obou případech se má GPU podílet na výpočtech spolu s procesorem.


Přibližná podoba platformy AMD Fusion

Bude vytvořena nová řada patic obdobných jako AM2, AM2+ a AM3, s označením FM1, FM2 a FM3, které budou rovněž jednostranně kompatibilní. Jde o spojení 45nm CPU a 55nm GPU v jednom pouzdře, výsledkem by měl být spíše hybridní integrovaný obvod, ale zřejmě se uchytí název Fusion procesor či něco obdobného. Tento procesor by měl pomocí GPU získat nejenom značný nárůst výpočetního výkonu, ale navíc by měla být funkce GPU ve značné míře zachována. Krom řadiče pamětí a HyperTransportu by měl takový procesor mít zároveň vyveden DisplayPort, HDMI, DVI a TV-Out.


Investiční banka JP Morgan

Ve Wall Street nedávno publikovaná zpráva „Investiční bankovní akce JP Morgan“ říká, že TSMC může již podepsat s AMD OEM dohodu o experimentální produkci procesoru AMD Fusion. Zpráva rovněž říká, že integrace CPU a GPU, AMD Fusion experiment, vstoupila do rozhodující fáze a AMD a TSMC již společně otestovali množství procesorů. TSMC již používá 45nm proces pro zkušební vzorky Fusion. JP Morgan odhaduje, že aktuální zkušební produkce TSMC může být dokončena v prvním kvartále 2008 a může vstoupit do OEM produkce. Následně počátkem roku 2009 by mohla být nasazena hlavní výroba.

Zdroj: Mydrivers