Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

45nm procesory Intel Core 2 Quad budou opožděny kvůli chybám v návrhu

10.12.2007, Milan Šurkala, aktualita
45nm procesory Intel Core 2 Quad budou opožděny kvůli chybám v návrhu
Není to tak dávno, co se zjistila závažná chyba u procesorů AMD Opteron a Phenom (errata 298), se podobného problému nevyvarovala ani společnost Intel. Připravované 45nm čipy se čtyřmi jádry, Intel Core Quad, totiž trpí chybou, kvůli níž...
Není to tak dávno, co se zjistila závažná chyba u procesorů AMD Opteron a Phenom (errata 298), se podobného problému nevyvarovala ani společnost Intel. Připravované 45nm čipy se čtyřmi jádry, Intel Core Quad, totiž trpí chybou, kvůli níž mohou procesory ve specifických případech způsobit krach systému.



Na problém se přišlo díky nové metodě testování. Problém postihuje pouze chystané čtyřjádrové čipy Intel Core 2 Quad "Yorkfield" a již dnes prodávaný Intel Core 2 Extreme QX9650. Připravované dvoujádrové čipy Intel Core 2 Duo "Wolfdale" nejsou problémem postiženy stejně jako dnes dostupné 45nm čtyřjádrové serverové procesory Intel Xeon.

45nm dvoujádrové procesory mají být tedy uvedeny 20. ledna 2008, čtyřjádrové verze Intel Core 2 Quad budou zřejmě odsunuty na konec února, resp. začátek března. Intel i tak dodrží datum uvedení specifikované na první čtvrtletí roku 2008.

Je to poměrně dobrá zpráva pro AMD, které snad stihne do té doby opravit své čtyřjádrové procesory Phenom a Opteron. Revize B3 by pak měla být snad už bez závažných chyb a snad přinese i vyšší frekvence, které AMD tolik chybí. Konkurenční boj, tak příznivý pro zákazníky, pak bude opět pokračovat.

Zdroj: www.techreport.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.