Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

45nm procesory od Intelu uvidíme ve 4. kvartálu

3.8.2007, Jan Vítek, aktualita
45nm procesory od Intelu uvidíme ve 4. kvartálu
Intel dle serveru X-bit labs plánuje vypustit své 45nm procesory již ke konci tohoto roku, aby byl lépe připraven na očekávaný nástup společnosti AMD, kteréžto zprávy k nám prosakovaly již dříve. Jedná se o čtyřjádrové procesory označované...
Intel dle serveru X-bit labs plánuje vypustit své 45nm procesory již ke konci tohoto roku, aby byl lépe připraven na očekávaný nástup společnosti AMD, kteréžto zprávy k nám prosakovaly již dříve. Jedná se o čtyřjádrové procesory označované jako "Intel Core Extreme", jejichž název však není konečný. Budou to modely taktované na 3,33 GHz s 1333MHz FSB a 12 MB L2 cache.



Ze začátku mají 45nm čtyřjádrové procesory Yorkfield tvořit pouze 2 - 3 % produkce Intelu, avšak tento podíl se má v druhé čtvrtině roku 2008 zdvojásobit. Mezi desktopovými produkty však mají v tu dobu 45nm procesory tvořit již něco pod 30 % produkce. Kromě vylepšené produkční technologie nové Yorkfieldy přinesou instrukční sadu SSE4, engine Unique Super Shuffle a Radix 16. Měly by se tak zlepšit a zrychlit operace při zpracování obrazu a náročných výpočtech. Intel chce také vylepšit virtualizační technologii, zvýšit počet instrukcí zpracovaných za cyklus a přidat nějaká vylepšení k dynamické akceleraci, což má za úkol na těchto vícejádrových čipech zrychlit jednovláknové aplikace.

Co se týče dvoujádrových procesorů Penryn, ty mají obsahovat 410 miliónů tranzistorů, což je citelný nárůst oproti 291 miliónům v dnešních Core 2 Duo (Conroe). Díky výrobní technologii však tyto procesory budou přesto zabírat plochu pouze 107 čtverečných milimetrů oproti 155 čtverečným milimetrům u Conroe.

Zdroj: X-bit labs