reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

540 MHz v kapse - Rychlejší XScale procesory pro PDA možná již v květnu

28.1.2004, Petr Hájek, článek
540 MHz v kapse - Rychlejší XScale procesory pro PDA možná již v květnu
Ač společnost Intel v průběhu času následníky 206 MHz procesorů StrongARM, procesory typu Intel PXA250 (též nazývané XScale), inovovala na modernější typy Intel PXA255 a později Intel PXA260 - PXA263, od počátku roku 2002 až dodnes byl jejich nejvyšší pracovní takt 400 MHz. Pokud se ukáží poslední fámy jako pravdivé, pak Intel brzy představí dva výkonnější procesory.
Dle prvních náznaků a informací, které se začaly porůznu objevovat na webech a diskuzních fórech, to vypadá, že se společnost Intel chystá doplnit svoji řadu procesorů určených pro kapesní počítače o nové dva modely z řady Intel PXA263. Nejrychlejší poběží na 540 MHz, lowendový model nabídne takt "pouhých" 412 MHz.

Má se za to, že Intel po vzoru notebookovského Centrina tlačí i do říše handheldů co nejširší podporu Wi-Fi, protože 540 MHz verze by měla být navržena speciálně s ohledem na tento druh bezdrátové komunikace. Zajímavé každopádně je, že všechny přístroje s tímto 540 MHz CPU mají mít Wi-Fi integrované.

Očekává se, že se tyto nové procesory objeví během letošního května, kdy se ukáží první PDA jimi poháněné je zatím samozřejmě ve hvězdách, ale velmi předběžně se odhaduje na část roku překrývající se s uvedením Windows Mobile 2004 (konec jara - začátek léta). První Palm OS 6 handheldy se očekávají ještě před příchodem zmíněných procesorů, takže v těchto se jich s největší pravděpodobností ještě nedočkáme.



Bulverde... ! Bu(lver)de... ?

Minulý podzim Intel načrtl plány svého procesoru XScale příští generace a nazval jej Bulverde. Tyto procesory mají nabídnout Wireless Intel SpeedStep technologii, která dynamicky mění poměr spotřeby a výkonu v co nejideálnějším poměru založeném na sledování zátěže. To by mohlo vést k výraznému prodloužení výdrže akumulátorů, protože procesor tráví téměř u všech uživatelů PDA většinu času v Idle módu. Příští generace CPU XScale rovněž nabídne rychlejší práci s multimédii, a to zejména díky integraci technologie Intel Wireless MMX, což je rozšířený soubor instrukcí pro práci s multimédii inspirovaný desktopovými Pentium MMX procesory.
Zdroj: Brighthand