Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

5nm iGPU v Intel Meteor Lake má přinést podporu ray-tracingu

23.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
5nm iGPU v Intel Meteor Lake má přinést podporu ray-tracingu
Procesory Intel Meteor Lake mají přinést dlaždicový design a zajímavostí má být např. i integrovaný grafický čip. Ten totiž bude vyrábět TSMC pomocí 5nm procesu a dočkat se máme dokonce hardwarové podpory ray-tracingu.
V posledních týdnech se hodně mluví o procesorech Intel Raptor Lake, nicméně Intel chystá také procesory Core 14. generace pod označením Meteor Lake. V jejich případě se má přejít na dlaždicový design, takže v jednom procesorů může být kombinováno více čipů vyráběných různými procesy, podobně jak to už dnes používá AMD s chiplety. Procesor (CPU část) by díky tomu měl přejít na výrobní proces Intel 4, zatímco integrovaný grafický čip bude externě vyráběn u TSMC pomocí 5nm procesu (původně mělo jít o 3nm proces, ten patrně dostane až Arrow Lake 15. generace). A právě toto iGPU je zdrojem několika zajímavostí.
 
Intel Meteor Lake
 
Podle dat v Intel Graphics Compiler (IGC) totiž vychází najevo, že by iGPU v procesorech Meteor Lake mohlo nabízet hardwarovou podporu ray-tracingu. Zatímco připravovaný Raptor Lake má architekturu Xe-LP, Meteor Lake by měla mít Xe-LPG/Xe-HPG a až 128 EU. Spolu s přechodem na jinou architekturu by měla přijít i podpora některých technologií v ní obsažených, třeba onoho ray-tracingu. Byl zde totiž nalezen kód, který aktivoval podporu ray-tracingu v případě detekovaného příznaku iGFX_meteorlake.
 
Nicméně některé věci zde mají nejspíš i chybět. Konkrétně jde o jednotky XMX, které mají desktopové verze těchto GPU. Ty se starají o možnost zpracování 128 FP16/BF16, 256 INT8 nebo 512 instrukcí INT4/INT2 za takt. Kódy totiž prozradily absenci podpory instrukcí DPAS (Dot Product Accumulate Systolic), což naznačuje chybějící jednotky XMX. To také může znamenat absenci podpory (nebo přinejmenším výrazně nižší výkon) technologie Intel XeSS (Xe Super Sampling), která na těchto jednotkách docela závisí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.