Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

64jádrové desktopy se mají objevit v roce 2012 – co na to SW vývojáři?

25.3.2008, Jan Vítek, aktualita
64jádrové desktopy se mají objevit v roce 2012 – co na to SW vývojáři?
Analytici z Forrester Research předpokládají, že počet jader u serverových i desktopových počítačů se má v nejbližší době prudce zvýšit a v roce 2012 mají být dostupné desktopové počítače s až 64 jádry, zatímco takové x86 servery se objeví...
Analytici z Forrester Research předpokládají, že počet jader u serverových i desktopových počítačů se má v nejbližší době prudce zvýšit a v roce 2012 mají být dostupné desktopové počítače s až 64 jádry, zatímco takové x86 servery se objeví již v roce 2009. Problémem však bude softwarová podpora takových systémů, což bude zvláště tristní zejména u normálních desktopů.



Intel s Microsoftem i ostatní firmy si toto uvědomují a již podnikají patřičné kroky k podpoře rozvoje multithreadového programování, které by dokázalo zajistit patřičné využití velkého počtu procesorových jader.



Dan Reed starající se o vícejádrové programování ve firmě Microsoft mluví o celosvětovém nedostatku lidí, kteří mají s programováním pro více jader zkušenosti a řešení vidí v podpoře akademických komunit, z nichž vzejdou příští generace programátorů.

A do budoucna nepůjde pouze o využití procesorů, které se budou skládat „pouze“ z velkého počtu stejných jader. Již nějakou dobu se mluví o projektu AMD Fusion, který bude integrovat jak klasická x86 CPU jádra, tak i GPU jádra či další akcelerační jednotky pro určité typy aplikací a s tím se budou muset programátoři také vypořádat, aby takovýto hardware vůbec mělo smysl vyrábět.

Zdroj: X-bit labs