Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

65nm procesory Intelu budou zřejmě kompatibilní i se staršími čipovými sadami

22.12.2005, Milan Šurkala, aktualita
65nm procesory Intelu budou zřejmě kompatibilní i se staršími čipovými sadami
Přestože Intel prohlašoval, že nové 65nm procesory poběží jen v nejnovějších čipových sadách, zatím to vypadá, že služeb těchto procesorů si mohou užít i majitelé starších desek s paticí LGA775. Situace kolem dvoujádrového Presleru je poměrně...
Přestože Intel prohlašoval, že nové 65nm procesory poběží jen v nejnovějších čipových sadách, zatím to vypadá, že služeb těchto procesorů si mohou užít i majitelé starších desek s paticí LGA775.



Situace kolem dvoujádrového Presleru je poměrně jasná, ten bude podporován stejnými čipovými sadami jako nynější dvoujádrová Pentia D. Tedy chipsety i945, i955 a i975. Zde byl problém s trochu pozměněným pinoutem dvoujádrových procesorů proti Pentiím 4, který uměly využít novější chipsety.

Jednojádrové procesory Cedar Mill by však měly být s jednojádrovými procesory Pentium 4 více kompatibilní, takže po updatu BIOSu by měla valná část základních desek podporovat i tyto 65nm procesory. Upozorňuji, že ne u všech desek se tak musí stát a zároveň je možné, že budou podporovány i u desek s chipset i865 a i848P s paticí LGA775. Jednojádrové 65nm procesory Intel by rovněž neměly po updatu BIOSu dělat problémy ani deskám s chipsety SiS661FX, VIA P4M800 či nVidia nForce4 Intel Edition.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.