Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

7nm linky TSMC v příštím roce nejspíše ani nebudou zcela vytíženy

6.12.2018, Jan Vítek, aktualita
7nm linky TSMC v příštím roce nejspíše ani nebudou zcela vytíženy
Pokud se snad někdo obával, že poptávka po 7nm procesu firmy TSMC bude tak vysoká, že výsledné produkty budou kvůli tomu drahé a bude jich málo, pak dle Digitimes to bude spíše naopak. Kapacity nejspíše nebudou zcela vytíženy a kvůli čemu?
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) by dle DigiTimes citujících čínské Commercial Times měla jen těžko dosáhnout plné kapacity výroby pomocí svého 7nm procesu, což platí alespoň pro první polovinu příštího roku. Může za to klesající poptávka po chytrých telefonech, která donutila společnosti Apple, HiSilicon a Qualcomm osekat své objednávky čipů. To by mělo v řeči procent znamenat 80 až 90% využití linek. 
 
 
To v podstatě znamená dobrou zprávu pro AMD a případně NVIDII, protože lze předpokládat, že ty si budou moci u TSMC nechat vyrobit vše, co potřebují a nebudou se svými objednávkami muset soupeřit s jinými firmami. 
 
Samotná společnost TSMC měla pochopitelně odmítnout tuto zprávu komentovat, protože situace se přece jen ještě může změnit a od firmy se předpokládá, že o těchto věcech bude mluvit s investory až v polovině ledna. 
 
Od TSMC jsme se přitom nedávno dozvěděli, že do konce roku 2018 bude pro 7nm proces připraveno více než 50 různých čipů a v příštím roce to bude více než sto dalších pro 7nm i pro vylepšený 7nm s EUV. Za poslední letošní kvartál pak má 7nm výroba zajistit přes 20 procent celkových tržeb a podobné procento by to mělo být i příští rok, ovšem za celý rok 2019. 
 
Zdroj: DigiTimes


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.