Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

8jádrový Coffee Lake ve dvou příchutích: 80W a 95W TDP

25.5.2018, Jan Vítek, aktualita
8jádrový Coffee Lake ve dvou příchutích: 80W a 95W TDP
Mohli jsme očekávat, že procesor Intel Coffee Lake-S vybavený osmi jádry přijde ve dvou verzích, z nichž jedna bude mít povolenou změnu násobiče. Nyní se objevily informace, že se skutečně chystají. 
Intel Coffee Lake-S tak má mít TDP 80 W v případě neodemknuté verze a 95 W na modelu s označením K a odemknutým násobičem. Tomu ostatně odpovídá i starší informace, že nové osmijádro bude kompatibilní i se stávajícími základními deskami s čipsety Intel Z370 a dalšími z řady 300 Series. Pokud by mělo mít vyšší TDP, tak by tomu tak být nemuselo, stejně jako v případě 6jádrových Coffee Lake a 200 Series. I když se můžeme dohadovat, do jaké míry to byla nutnost a do jaké to byla záminka pro vypuštění nové řady čipsetů, která nepřinesla v podstatě vůbec nic nového. Až čipset Z390 bude představovat výrazný pokrok. 
 
 
 
V porovnání se šestijádrovýmii Core i7-8700 a 8700K tak nemá narůst TDP odemknutého modelu, ale v případě toho druhého se zvýší z 65 na 80 W. To nám může napovědět, že rozdíl v taktech mezi nimi nebude tak velký, ale na to si ještě počkejme. 
 
Uvidíme tak, co Intel dokáže s téměř stejným TDP na 14nm procesu jako v případě čtyřjádrových Core i7. Však model Core i7-7700K má 91 W při konfiguraci 4C/8T a nyní má nastoupit 8C/16T procesor s 95W TDP, takže uvidíme především to, jakých taktů se dočkáme při stoprocentním zatížení. Předvést se tak bude muset především výrobní proces 14nm++. 
 
Dále bude zajímavé srovnání s konkurencí od AMD, a to především s procesorem Ryzen 7 2700X, který má TDP 105 W a takty mezi 3,7 a 4,3 GHz. Očekávat bychom mohli, že základní takt bude stejný nebo nižší, ale ten maximální půjde výrazně výš. Intel by tak přeci jen mohl firmě AMD opět vzít prvenství ve vícejádrovém výkonu desktopových procesorů. 
 
Nakonec je tu otázka přetaktování. Šestijádrové Coffee Lake dokáží pracovat v plné zátěži i nad 5 GHz, což je pro procesory Ryzen se vzduchovým nebo i vodním chlazením nedosažitelná meta. Osmijádrové Core asi na takovou frekvenci nepůjdou, ale k tomu zatím nemáme žádné podklady. Ostatně výsledky zanesené v databázi SiSoftu zatím mluví o čipech se základním taktem jen 3,1 GHz, což jsou očividně jen rané inženýrské vzorky. 
 
Zdroj: wccftech