Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

9 % uživatelů Facebooku smazalo účet, bojí se o soukromí

13.4.2018, Milan Šurkala, aktualita
9 % uživatelů Facebooku smazalo účet, bojí se o soukromí
Skandál okolo Facebooku s Cambridge Analytica a přeprodejem údajů mnoha desítek milionů osob se podle poslední studie měl projevit nezanedbatelným počtem zrušených účtů. V USA to má činit prý až 9 %.
Před necelým měsícem vypukl velký skandál ohledně Facebooku a Cambridge Analytica, kdy vyšlo na povrch, že tato společnost získala z Facebooku data mnoha desítek milionů uživatelů, které pak měla použít v americké prezidentské kampani ke změně mínění vybraných lidí. Mark Zuckerberg měl kvůli tomu během posledních dní dvě dlouhá slyšení před kongresem a také v minulém týdnu řekl, že zatím nezaznamenal žádný odliv uživatelů (i přes iniciativu #DeleteFacebook). Proti tomu hovoří nová studie od Creative Strategies, která tvrdí opak.
 
Facebook logo
 
Průzkum probíhal mezi zhruba tisícovkou Američanů, přičemž 76 % z nich řeklo, že zaznamenalo nedávný skandál. Pokud jde o soukromí, pro 36 % lidí bylo údajně velmi důležité a dalších 41 % jej prý nebere úplně na lehkou váhu, 39 % dotázaných pak tvrdilo, že si nyní dávají větší pozor na to, co a s kým sdílí. Budeme-li se bavit o zrušených účtech, pak studie hovoří o tom, že až 9 % dotázaných úplně smazalo svůj účet na Facebooku. 17 % pak smazalo aplikaci ze svého telefonu a 11 % z různých dalších zařízení. Jednou ze zajímavostí průzkumu je i to, že 20 % dotázaných chodí na Facebook proto, že se nudí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.