Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ACDSee 1.0 Mobile for PalmOS

11.12.2001, Štěpán Mrázek, článek
ACDSee 1.0 Mobile for PalmOS
Prohlížení obrázků rozhodně nepatří mezi základní funkce kapesních počítačů, avšak jsou situace kdy se může hodit. Patrně nejoblíbenější prohlížeč souborů pro osobní počítače ACDSee již existuje i ve verzi pro PalmOS a také PocketPC. Dnes jsme se zaměřili na verzi určenou pro Palm.
Program ACDSee 1.0 Mobile for PalmOS je mobilní verzí stejnojmenného velice oblíbeného programu ACDSee určeného pro osobní počítače. Možnosti samotného programu jsou popsány níže, stažení instalačního balíku je možné na této URL: http://files.acdsystems.com/english/acdsee/acdseemobile-palm.exe - instalační program má velikost 2,9 megabajtů. Samotný program si nárokuje 110 KB volné paměti a operační systém PalmOS verze 3.3 nebo vyšší.

Instalace a práce s obslužným programem

Samotná instalace na osobní počítač je absolutně bezproblémová a je pouze nutné zadat jméno, společnost a v závěru určit uživatele Palmu. K instalaci aplikace do kapesního počítače dojde při následující synchronizaci.

Obrázky je nutné přenést to Palmu přes obslužný program, ve kterém zadáte pouze cestu d danému souboru (tlačítko Add... v sekci images), vybrat kategorii snímků do které má být zařazen (případně přidat novou).

V menu Setings (dostupné přes stejnojmenné tlačítko) je nutné specifikovat parametry přeneseného obrázku (počet barev a velikost obrázku - originální či přepočet do rozlišení displeje Palmu). Případně ještě onačení všech přenášených obrázků jako privátních.

V levé části okna obslužného programu vidíte obrázek (záložka Original), který přenášíte a máte možnost označit část která má být přenesena. Na kartě Preview pak můžete nastavit velikost přeneseného obrázku od originální velikosti až po rozlišení Palmu. Na poslední kartě pak máte možnost označit obrázek jako privátní a doplnit k němu poznámku.

Práce s kapesním počítačem

Po následné synchronizaci již je program nainstalován v kapesním počítači a po spuštění Vás přivítá úvodní obrazovkou, kterou si můžete prohlédnou na následujícím obrázku.



Obr. 1 - Úvodní obrazovka programu ACDSee 1.0 Mobile for PalmOS

Pozn. Omlouváme se za špatnou kvalitu fotografií, ale měli jsme k dispozici pouze demonstrační verzi přivázanou lankem ke stojanu, což rozhodně není dobrá kombinace pro focení.

Následující obrázek již zachycuje menu programu ACDSee v Palmu se třemi obrázky. Nahoře vpravo je vidět kategorie do které spadají obrázky, vlevo vedle názvu aplikace jsou zase možnosti třídění obrázků. Ke každému obrázku je možné přidat i poznámku v Palmu (pokud jste tak již neučinili při přenosu obrázku). Ta se potom zobrazí jako malý piktogram pod velikostí obrázku, po kliknutí na něj se dostanete přímo do editačního módu poznámky.



Obr. 2 - Obrazovka programu ACDSee 1.0 Mobile for PalmOS

No a takto vypadá zobrazený obrázek v Palmu…



Obr. 3 - Zobrazení obrázku

Poznámka k obrázku může být opravdu dlouhá…



Obr. 4 - Poznámka k obrázku

Program je shareware a funguje jako 45 denní trial verze, tedy pokud jej nezaplatíte. Jeho cena je 19,95 amerických dolarů a mě osobně se zdá značně vysoká. No prostě se bez prohlížeče obrázků obejdu, stejně tvrdím, že kapesní počítače jsou určeny hlavně pro práci a ne pro zábavu.