Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer n10 - První dojmy

6.5.2003, Pavel Bureš, článek
Acer n10 - První dojmy
Hledáte kapesní počítač s Pocket PC, který by nebyl moc drahý? Jestliže si ze současné nabídky nevyberete, zkuste zauvažovat o Aceru n10. I když má svoje nedostatky, stále se o něm dá říct, že je to slušné PDA za rozumnou cenu.

Na současném Pocket PC trhu je těžké přijít s přístrojem, který by byl zároveň výkonný, levný i přitažlivý pro masy. Od uvedení Dell Aximu se mu ostatní výrobci pokoušejí vyrovnat v jednom (pro zákazníka nanejvýš) důležitém parametru - ceně. Na druhém konci spektra stojí HP a Toshiba se stroji, které se vyznačují mimo schopností značným povědomím mezi uživateli. Acer n10 je těžké pevně "zaškatulkovat" dle obvyklých kritérií, každý ho vidí prostě jinak.


Design

Aceru se daří vyrábět počítače, které ze sebe vyzařují určité kouzlo, jsou přitažlivé, po designové stránce povedené. Přitom Acer n10 není nejmenší, hmotnost 168 g již může někomu činit potíže, na delší práci se jemnější ručce může zdát Acer těžký.

PDAčko se dobře drží v ruce, stříbrný plast působí dobře na omak a tak trochu chladí. Při práci oceníte snesitelnou velikost a rozmístění ovládacích prvků, palec si při práci s tlačítky nevykloubíte. Transreflexivní displej se nachází ve střední části přední strany, úhlopříčka je 89 mm. Se zapnutým podsvícením (jež je opravdu rovnoměrné) a vyhlazováním písma je čtení opravdu požitek. Intenzitu podsvícení lze regulovat ve čtyřech stupních.

Dodávaný stylus, kombinovaný z plastu a kovu, patří spíše k podprůměrným na trhu. Redaktor infoSyncu měl při psaní pocit, že nedrží stylus, ale nějaký pahýl. Vyndávání tužtičky ze šachty také není ze začátku zrovna jednoduché, stačí ale najít ten správný grif a půjde to snadno.

Přední straně dominuje vícesměrové navigační tlačítko, čtyři vypouklá aplikační tlačítka ne nepodobná těm na FS Pocket LOOX. Pochromovaný kulatý D-Pad je umístěn přesně ve středu části pod displejem. Počítač se jím ovládá velmi dobře, stisk je jistý, překlepy se nekonají.


Používání ulehčuje speciální tlačítko vyvolávající menu, základní úkony lze provádět bez stylusu. Tlačítko na pravé straně zapíná hlasový záznamník.

Resetovací knoflík hledejme na zadní straně, tlačítko provádějící tvrdý reset je ukryto pod pláštěm.

Acer n10 nabízí standardní audio schopnosti. Mono reproduktor vidíme nad displejem, při nižší hlasitosti nabízí zřetelný poslech. Sluchátka se zapojí do obvyklého konektoru jack, poslech z nich je jen průměrný, s klasickými "peckami" nejdou dělat žádné zázraky. Při aktivaci sluchátek je slyšet nepříjemné syčení. Mikrofon se schovává v pravém rohu. Při nahrávání je záznam doplněn o slyšitelné praskání a zmíněné syčení, i záznam mluveného slova je špatně srozumitelný, zkrátka, zde by se měl Acer stydět.

Operační paměť lze rozšířit kartou CompactFlash, která se vkládá do slotu na "čumáku" počítače. Slot je přizpůsoben práci se všemi obvyklými zařízeními. SD slot je umístěn nízko na levé straně. Umístění není příliš šťastné, při manipulaci s počítačem může být karta nechtěně vystřelena někam pryč. Slot nepodporuje SDIO, pracuje tedy jen s paměťovými kartami.

Acer nevybavil tento model synchronizační kolébkou, ale jen USB kabelem. Synchronizace je bezproblémová, nabíjení probíhá přes další kabel, což může být pro někoho výhoda. Dobíjecí kabel je malý, praktický při cestování.

Pokud si už brousíte modrozuby nebo doufáte v přítomné Wi-Fi, pak Vás musím zklamat, spojení s mobilem či počítačem je možné jen kabelem nebo přes IrDA. Wi-Fi i Bluetooth jsou dostupné pouze přes kartu.

Vnitřek

Když vezmeme v potaz papírový výkon, tak si Acer n10 vede velmi dobře, nalezneme u něj totiž procesor Intel PXA255 o taktu 300 MHz (nezapomeňte, že díky architektonickým vylepšením je PXA255 na 300 MHz výkonnější a má nižší spotřebu, než PXA250 na 400 MHz). Z 64 MB RAM je k ukládání dat k dispozici 59 MB. Základní operace jsou velmi svižné.

Při podrobnějším průzkumu zadní části zjistíme, že baterie není vyjímatelná, na druhou stranu lithium-polymerový akumulátor o kapacitě 1500 mAh vydrží PDA pohánět docela dlouho a tak se brzkého dosloužení baterie nemusíte bát.

Software

V ROM najdeme průměrný zálohovací program a utilitu RecentDo, pamatující si jaké programy jsme použili a jaké stránky navštívili.

Na dodávaném CD nesmí chybět ActiveSync od Microsoftu, jako bonus dostanete program na čtení elektronických knih, prohlížeč obrázků a Adobe Acrobat Reader.

Acer n10 se začíná prodávat v těchto dnech za cenu 299 USD.

Závěrem

Acer n10 nabízí výkon srovnatelný s konkurencí za slušnou cenu. Pozornost si zaslouží D-Pad, displej a problémový mikrofon. Na CD také mohlo být více programů.


DisplejBez síťové konektivity
Procesor XScale v nové revizi PXA255Mikrofon
CF i SD slotMálo dodaných aplikací
S ohledem na hardware dobrá cenaKolébka citelně chybí
Dobrý a spolehlivý D-PadSD slot je pouze pro paměťové karty
Pěkný designNepohodlný stylus

Zdroj: infoSync