Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer uvádí 15" notebook za 300 euro

20.7.2009, Jan Vítek, aktualita
Acer uvádí 15" notebook za 300 euro
Že se netbooky často se svou cenou překrývají s klasickými notebooky, to je již dlouho denním chlebem. Podívejme se ale, co nám nabízí za cenu 300 euro, za niž pořídíme nejeden netbook, společnost Acer a její nový notebook Extensa 5235....
Že se netbooky často se svou cenou překrývají s klasickými notebooky, to je již dlouho denním chlebem. Podívejme se ale, co nám nabízí za cenu 300 euro, za niž pořídíme nejeden netbook, společnost Acer a její nový notebook Extensa 5235.



Nemůžeme očekávat úžasnou hardwarovou výbavu, ale netbooky dnes výkonem zahanbí v podstatě cokoliv. Extensa 5235-571G16N má k dispozici procesor Intel Celeron M 575 na frekvenci 2 GHz, 1 GB operační paměti, 160GB pevný disk, grafické jádro Intel GMA X4500HD a mechaniku DVD+/-RW DL.

Obrazovka s LED podsvícením o úhlopříčce 15,6" má rozlišení 1366 x 768 a matný povrch. Dále se dočkáme třech portů USB 2.0, Wi-Fi 802.11n, čtečky karet a šestičlánkové baterie. Celkově notebook váží 2,5 kg a jako OS využívá Linux Linpus. K dispozici bude tato novinka brzo, protože se nedávno objevila v cenících.

Zde je tedy otázkou, jaké jsou výhody netbooků oproti takovému počítači. V podstatě je to pouze větší mobilita u některých spojena s dlouhou výdrží na baterie, ale takové modely nebývají už vůbec levné. Navíc z malých rozměrů vychází také podstatně zhoršená ergonomie a pokud bych si měl osobně vybrat jako svůj první a jediný přenosný počítač buď tento, nebo klasický dnešní netbook, volba by jasně padla na Extensu. Jak to vidíte vy?

Zdroj: Fudzilla