Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ADATA HD680 a HV320: jeden odolný, druhý stylový

27.10.2018, Jáchym Šlik, aktualita
ADATA HD680 a HV320: jeden odolný, druhý stylový
Společnost ADATA uvede na český trh další dva modely externích pevných disků. HD680 se zaměřuje na robustní ochranu dat a HV320 vsází na líbivý design či velkorysou kapacitu úložiště až 5 TB.
Pokud sháníte externí pevný disk, nezapomeňte se podívat do nabídky společnosti ADATA, která se nyní rozrůstá o dva nové modely.
 
ADATA HD680 cílí na zákazníky, kteří se svými daty často cestují a chtějí je mít maximálně chráněné před ztrátou či poškozením. Tento HDD prošel testy odolnosti podle standardu americké armády MIL-STD-810G 516.6. Je to mimo jiné zásluhou kombinace trojitého systému ochrany, který se skládá ze silikonového krytu, robustního nárazníku a polstrovaného uchycení pevného disku. Model HD680 tedy vydrží i hrubší zacházení včetně pádu na zem z výšky až 1,22 metru a červená světelná dioda v kombinaci se senzorem uživatele upozorní na případné nárazy či otřesy, které mohly způsobit chybné sektory.
 
 
K dispozici jsou hned tři barevné varianty vnějšího krytu – černá, modrá a žlutá. Z hlediska designu zaujme také praktický systém uchycení kabelu do drážky, která zajišťuje, že drát nepřekáží během přenášení disku. Kromě ochrany před fyzickým poškozením je disk zabezpečen také před útočníky či zvědavci, a to prostřednictvím 256bitového šifrování chráněného heslem. Model HD680 půjde koupi ve variantě s 1TB nebo 2TB úložištěm, které poskytne dostatek prostoru například pro 341 hodin videí ve rozlišení Full HD.
 
 
ADATA HV320 se řadí spíše do kategorie stylových pevných disků. Nabízí přední stranu s jemně broušeným povrchem, který by měl být příjemný na dotyk. Zákazníci si navíc mohou vybrat ze tří barevných variant – černé, modré nebo bílé. Jedná se ovšem o plastové tělo, nikoliv o kov jako u některých konkurenčních modelů. Širší je nabídka velikostí úložiště, která zahrnuje verze od 1 TB až po 5 TB. Pokud si zvolíte model s 1 TB či 2 TB, dostanete disk měřící v pase jen 10,7 mm a vážící 180 g. To jsou hodnoty jen o něco větší než u dnešních smartphonů. V případě 4TB nebo 5TB verze vzroste tloušťka na 19 mm a hmotnost na 285 g.
 
Dvoubarevná dioda informuje svícením a blikáním například o přenosu dat, chybě na disku nebo nárazu, který byl detekován prostřednictvím integrovaného senzoru. I u tohoto modelu bylo použito 256bitové AES šifrování a uživateli je k dispozici proprietární software HDDtoGO, který usnadňuje synchronizaci souborů s počítačem či zabezpečení dat.
 
 

Dostupnost a ceny

 
Oba nové externí HDD od společnosti ADATA se na českém trhu objeví v listopadu. Prodejní ceny podle modelu a velikosti úložiště najdete v tabulce níže.
 

ADATA HD680 ADATA HV320
1 TB 1 549 Kč 1 499 Kč
2 TB 2 349 Kč 2 449 Kč
4 TB - 3 699 Kč
5 TB - 4 799 Kč
 
Zdroj: Tisková zpráva