Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Adata představila první moduly DDR5-6400 typu CUDIMM

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Adata představila první moduly DDR5-6400 typu CUDIMM
Už brzy by se měly začít objevovat nové paměťové moduly typu CUDIMM, které vylepšují stabilitu při velmi vysokých frekvencích. Takové moduly nyní představuje společnost Adata ve formě DDR5-6400.
Technologie pro paměti DDR5 se dále vyvíjí a jednou z novinek pro konec letošního roku a rok příští je nástup paměťových modulů CUDIMM (Clocked Unbuffered Dual In-line Memory Module). Jde o standardně tvarované DIMM moduly, které ale mají obvody CKD (Clock Driver) přímo na sobě, což zvyšuje stabilitu fungování při velmi vysokých frekvencích. Ve výsledku to pamětem umožňuje dosahovat vyšších frekvencí a můžeme se tak těšit na ještě vyšší rychlosti než dnes. Jako první tu budeme mít moduly společnosti Adata, a to řadu XPG Lancer RGB DDR5 CUDIMM, které se ještě v tomto čtvrtletí dostanou na trh ve formě 16GB modulů jako DDR5-6400 a dalších.
 
Na základních deskách s novým chipsetem Intel Z890 by podobné paměti měly snadno dosahovat frekvencí přes DDR5-9000. Proto by výše zmíněná řada měla přijít také jako moduly DDR5-8400, 8600, 8800, 9066 a dokonce jako DDR5-9200, počítá se s kapacitou 16 GB a 24 GB na modul. Nové paměti už byly certifikovány pro základní desky čtyř největších výrobců motherboardů, přičemž se s nimi počítá pro nově představené procesory Core Ultra 200 řady Arrow Lake.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.