Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Adata uvedla velmi levná SSD SU630 s QLC čipy

21.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
Adata uvedla velmi levná SSD SU630 s QLC čipy
Ceny SSD disků jdou dolů a další zlevňování umožňuje QLC NAND technologie, která umožňuje uložit do jediné buňky až 4 bity. Adata s takovými čipy představila nové velmi levné SSD řady SU630.
SSD disky už dávno nejsou předraženou záležitostí, ceny poslední dobou příjemně padají. Další snižování ceny bude umožněno přechodem na technologii 3D QLC, která umožňuje uložit do jediné buňky až 4 bity. To se ale vedle nižší ceny odráží také v nižších rychlostech a horší výdrži. Společnost Adata je jednou z těch, která tuto technologii nasadila do svých disků, konkrétně jde o řadu SU630. Novinky budou vyráběny ve formě 2,5" SATA disků s klasickou výškou 7 mm. K dispozici budou kapacity 240 GB, 480 GB a 960 GB a ve všech případech bude využita SLC cache.
 
Adata SU630
 
Pokud jde o výkon při sekvenčních přenosech, u všech tří hovoří Adata o rychlosti 520 MB/s u čtení a 450 MB/s u zápisu (Atto, CDM-QD32T1). V testu AS SSD jsou ale dosahované rychlosti trochu jiné, 520 MB/s u čtení má jen nejmenší varianta, ostatní dosahují 500 MB/s. Naopak při zápisu má nejmenší jen 400 MB/s, zatímco ostatní dvě 440 MB/s. Hodnoty náhodného zápisu nějak extrémně nepotěší. U 240GB varianty jde jen o 30K IOPS u čtení, v případě dalších dvou jde o 40K IOPS. Všechny tři však nabídnou 65K IOPS u zápisu a to není v této třídě zlé.
 
Každou buňku lze přepsat zhruba 210krát, takže výdrž byla stanovena v pořadí uvedených kapacit na 50 TBW, 100 TBW a 200 TBW. Na disky je poskytována 2letá záruka a výrobce uvádí střední dobu mezi poruchami (MTBF) 1,5 milionu hodin. Pro opravu chyb v datech je tu LDPC (Low-Density Parity-Check). Spolu s diskem dostanete i aplikaci Migration Utility, která umožní přesun operačního systému a dat na nový disk. Pokud jde o cenu, tak ta činí 949 Kč, 1699 Kč, resp. 3299 Kč, v prodeji budou od prosince.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.