Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Adobe připravuje odpověď na Microsoft XPS

14.12.2006, Jan Vítek, aktualita
Adobe připravuje odpověď na Microsoft XPS
Firma Adobe, která je díky svému formátu PDF nezanedbatelným hráčem na poli elektronických dokumentů, připravuje odpověď na nový formát XPS firmy Microsoft. Tento formát byl dříve znám jako Metro, je založený na XML a slouží k ukládání dokumentů,...
Firma Adobe, která je díky svému formátu PDF nezanedbatelným hráčem na poli elektronických dokumentů, připravuje odpověď na nový formát XPS firmy Microsoft. Tento formát byl dříve znám jako Metro, je založený na XML a slouží k ukládání dokumentů, které pak dokáže zobrazit v původní podobě na kterékoliv platfromě. Svými rysy se tedy podobá formátu PDF a Microsoft nyní pracuje na tom, aby výrobci tiskáren do svých produktů zahrnuli jeho nativní podporu (podobně jako Adobe PostScript). Microsoft také plánoval zahrnout PDF a XPS export do nové generace balíku Office, ale společnost Adobe pochopitelně moc nadšená nebyla a hrozila žalobou, kvůli čemuž Microsoft od tohoto plánu upustil.



Adobe tedy přichází s novým formátem pojmenovaným Mars a ten by mohl být zkráceně popsán jako PDF s XML. Formát používá nový ZIP a také další standardy jako SVG, PNG, JPG JPG2000, Open Type a Xpath. Firma momentálně žádá firmy využívající XML, aby se do projektu zapojily a napomohly vývoji tím, že poskytnou potřebou zpětnou vazbu. Adobe v prospěch Marsu uvádí čtyři hlavní argumenty: jednak mohou být data snadno extrahována z dokumentů, nebo naopak do dokumentů integrována z vnějších zdrojů. Poté se podstatně usnadní indexování delších dokumentů. Zatřetí se usnadní generování dokumentů z databází apod. A nakonec se standardizací skládání dokumentů zkvalitní jejich ověření a analýza.

Nový formát Mars je k dispozici pro aplikace Adobe Acrobat 8 a Acrobat Reader 8 přes volně přístupný externí plug-in.

Zdroj: Betanews, Adobe Mars Project