Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ageia oficiálně uvádí PhysX čip pro fyzikální výpočty

24.3.2006, Milan Šurkala, aktualita
Ageia oficiálně uvádí PhysX čip pro fyzikální výpočty
Fyzikální výpočty má zatím na starosti procesor, ale v blízké budoucnosti nejspíš některé z těchto úkonů převezmou jiné čipy. Technologie Havok FX využívá grafické karty nVidia a ATi, ty budou schopny díky Havoku zpracovávat fyzikální výpočty...
Fyzikální výpočty má zatím na starosti procesor, ale v blízké budoucnosti nejspíš některé z těchto úkonů převezmou jiné čipy. Technologie Havok FX využívá grafické karty nVidia a ATi, ty budou schopny díky Havoku zpracovávat fyzikální výpočty přímo v GPU.



Ageia již před nějakou dobou oznámila své čipy PhysX, které budou schopny téhož. Výsledkem je speciální karta pro fyzikální výpočty (nikoli grafická karta), což ve výsledku rovněž odlehčí procesoru. Zatímco řešení s Havok FX využívá již přítomné grafické karty a dává tak slušnou využitelnost technologii SLI (resp. CrossFire), u karty Ageia se jedná o další novou kartu v počítači.



PPU (Physics Processing Unit), jak se novým čipům říká, mají pomoci především při počítání výbuchů, toku kapalin nebo kouře, většinou se jedná o efekty, které přímo neovlivňují hru samotnou, ale napomáhají realistickému ztvárnění.



Ageia PhysX je PCI karta se 128MB GDDR3 paměti. Verze pro PCIe se nevylučuje, ale prozatím není. Čip obsahuje 125 milionu tranzistorů, přičemž jeho plocha činí 182mm2. To je téměř plocha čipu GeForce 7900 (nVidia G71), který má 196mm2, ale 278 milionů tranzistorů.



Přestože karty PhysX byly oznámeny již poměrně dávno, reálně se na trh dostávají až dnes. Zatím budou k dispozici pouze výrobcům počítačů Alienware, Dell a Falcon Northwest. Na pultech obchodů se karty objeví ale až v květnu, výrobci karet budou Asus a BFG Tech, časem se možná přidají další.

Zda se Havok FX na GPU nebo čipy Ageia PhysX ujmou, ukáže až čas. Jisté ale je, že nepůjde zrovna o levnou záležitost. V případě Havoku to je druhá kata v SLI (resp. CrossFire) což je značně variabilní cenové rozpětí, v případě PhysX to je cca $250.

Zdroj: www.techreport.com, www.dailytech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.