Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AI a strojové učení bude užírat z dodávek pamětí GDDR6

2.8.2018, Jan Vítek, aktualita
AI a strojové učení bude užírat z dodávek pamětí GDDR6
Nová generace grafických karet využije paměti GDDR6, ovšem hardware určený pro zobrazení grafiky nebude jediný, který si bude dělat nároky na dostupné zásoby vyrobených pamětí. Dle EE Times jich tak nemusí být dost. 
Zákazníci, kteří si v uplynulém roce chtěli upgradovat svou počítačovou sestavu, neměli zrovna štěstí na vhodnou dobu. Předražené grafické karty a operační paměti leckoho přiměly upgrade či nákup nového počítače odložit a nyní se už sice alespoň ceny karet dostaly na přijatelnou úroveň, ale zase tu je jiná potíž. Lidé s alespoň nějakým přehledem totiž jistě ví, že zanedlouho přijdou na trh nové grafické karty GeForce, a tak mnozí z nich vyčkávají na to, co přinese. 
 
 
Dnes už se opravdu může vyplatit si počkat, než abychom se bezhlavě pouštěli do upgradu. Veřejně se zatím neví vůbec nic o tom, jaký výkon nové karty přinesou a za jakou cenu. Může se tak vyplatit počkat na ně, nebo alespoň na to, jak jejich nástup zahýbe s cenami aktuálních karet. Ty jsou na trhu už i více než dva roky a zatím se se jejich ceny drží na původních úrovních. 
 
Jenomže, jak napovídá server EE Times, s dostupností a cenami nových herních karet by to mohlo být velice problematické. O paměti GDDR6 totiž budou usilovat i výrobci produktů pro umělou inteligenci či strojové učení. To jsou samozřejmě z velké části také grafické karty, ale jinak to mohou být i různé akcelerátory nebo vznikající datová centra. Zkrátka jde o konkurenci mimo trh s PC grafickými kartami. 
 
EE Times mluví také o automobilovém hardwaru, AR a VR hardware, zpracování videa ve vysokém rozlišení a také o síťových prvcích. I všude tam se bude hodit vysoká propustnost pamětí GDDR6 a případně i HBM2 v případě těch nejnáročnějších aplikací. 
 
Naštěstí mají mít výrobci pamětí plány, jak případně navýšit produkci pamětí GDDRx i HBM a zájemci o herní karty mohou jen doufat, že takové plány budou fungovat. Jinak bychom se mohli setkat s další vlnou zdražování, i když ta těžko bude tak mohutná jako ta poslední. 
 
Zdroj: EE Times


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.