Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AI bere práci, v TikToku se propouští část týmu pro moderování obsahu

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
AI bere práci, v TikToku se propouští část týmu pro moderování obsahu
Umělá inteligence se často spojuje s tím, že v budoucnosti lidem vezme práci, přestože patrně přinese i nějaké nové. V případě sociální sítě TikTok nicméně přispěla k rozpuštění části týmu pro moderování obsahu.
Sociální síť TikTok nahradí část svých zaměstnanců systémy umělé inteligence. Půjde především o ty, kteří pracují na moderování obsahu, tedy odstraňování závadných příspěvků. Toto rozhodnutí následuje malajský tlak na sociální síť, kdy zdejší regulátoři chtějí po TikToku, aby zesílil dohled nad příspěvky poté, co se letos výrazně zvýšil počet nenávistného obsahu. Firma tak propustí zhruba necelých 500 lidí, přičemž se to týká především týmů v Malajsii. V celkovém množství zaměstnanců společnosti je to zatím jen kapka v moři, TikTok má totiž okolo 110 tisíc zaměstnanců ve 200 městech po celém světě.
 
Sociální síť chce pomocí většího nasazení umělé inteligence zefektivnit moderování obsahu, které se už dnes ze zhruba 80 % děje pomocí systémů AI. Vliv člověka na další vyhodnocování obsahu se tak opět o trochu sníží. Společnost do podobných bezpečnostních technologií plánuje investovat 2 miliardy USD. TikTok ale není jedinou firmou, na kterou malajská vláda tlačí, aby vylepšila moderování závadného obsahu. Výrazný nárůst požadavků na odstranění nevhodných věcí registruje i společnost Meta (se svými sociálními sítěmi Facebook a Instagram), přičemž ten rovněž jako u TikToku trvá už od první poloviny roku 2023. Např. u Mety se tento počet požadavků zvýšil šestinásobně, TikTok jich obdržel 3krát tolik ve srovnání s předchozími obdobími.
 
Zdroj: phonearena.com, gadgets360.com, foto (Ivan Radic, CC BY 2.0, přes Flickr)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.