Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AI má zajistit, aby aktualizace Windows 10 byly méně otravné

27.7.2018, Jan Vítek, aktualita
AI má zajistit, aby aktualizace Windows 10 byly méně otravné
Umělá inteligence by měla v příštích verzích systémů Windows 10 přispět k tomu, aby byly jejich aktualizace pro uživatele méně otravné než dnes, čili aby je méně vyrušovaly od samotného používání jejich počítačů. 
Dříve v tomto týdnu Microsoft přišel s novými sestaveními Windows 10 Insider Preview Build 17723 a Build 18204 pro "pomalé" a "rychlé" insidery a také se na svém blogu zmínil o nových funkcích, které si chystá pro novou podzimní verzi systému. Jde tak již o Redstone 5, ale ve finále to bude samozřejmě jiné označení Windows 10. 
 
 
Windows 10 jsou k běžnému uživateli co se týče provedení aktualizací celkem nesmlouvavé, což s sebou přináší i případy, kdy se odkládaná aktualizace prostě spustí neptaje se už na nic. A mimochodem, provádění především velkých aktualizací také není zrovna řešeno nejšťastněji. Systém nám dá možnost je provést-neprovést tak, že nabídne ve Start menu položku Aktualizovat a vypnout. Z toho by jeden dostal dojem, že poté, až počítač zase zapne, bude už mít k dispozici pro okamžité použití připravený systém, ale tak to nefunguje. Ve skutečnosti se aktualizace z větší části provede až po opětovném startu počítače, takže na ni musíme zbytečně čekat. 
 
Je tak dobré, že Microsoft se chce s pomocí AI zasloužit o to, aby aktualizace byly méně obtěžující, i když by to jistě šlo v řadě případů snadno i bez AI, a to s použitím vlastní inteligence lidí z Redmondu. 
 
Jde především o to, kdy se má systém rozhodnout k provedení aktualizace, přičemž ten se má přitom chovat "více adaptivně a proaktivně". Jde prostě a jednoduše o prediktivní model, který se bude učit a určovat, kdy nastal vhodný čas. Bude tak logicky sledovat, co se na počítači děje, zda někdo využívá jeho periferie, hraje hry, přehrává filmy nebo jej nechává vytížený nějakým úkolem. Z toho pak AI zkusí určit už dopředu, kdy se chystáme od počítače odejít, a to třeba na oběd. Takže v moment, kdy bude mít pocit, že jsme právě přestali psát a odešli, může spustit akci. Ale co když ne?
 
Právě tento systém už byl vypuštěn na insidery, kteří si stáhli nejnovější sestavení systému, takže lze očekávat, že se stane součástí nové velké podzimní aktualizace. Taková věc může opravdu dobře fungovat, pokud někdo na počítači pracuje tak, že se dají dobře odhadnout jeho návyky, ale pokud se objeví "AI sponka" a do rozdělané práce zahlásí, že se teď určitě chystáme odejít udělat si kafe a ona si mezitím jen něco nainstaluje po restartu počítače, odebéřeme se spíše pro baseballovou pálku. 
 
Zdroj: Microsoft