Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Akcie AMD prudce klesly v reakci na novou finanční zprávu

25.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Akcie AMD prudce klesly v reakci na novou finanční zprávu
Společnost AMD zveřejnila nejnovější čísla týkající se její finanční kondice a prodejů za poslední kvartál. Investoři evidentně chtěli slyšet něco jiného, protože ihned poté klesla hodnota akcií firmy o čtvrtinu. 
Hlavní čísla hovoří o tržbách 1,65 miliard dolarů za třetí kvartál tohoto roku, což představuje meziroční nárůst o 4 %, ale mezikvartální pokles o 6 %. V porovnání se 2. letošním kvartálem i 3. loňským se však o tři až čtyři procenta zvýšila hrubá marže, a provozní příjmy se tak mírně zhoršily, nebo zůstaly stejné dle toho, zda uvažujeme dle GAAP či non-GAAP principů. 
 
 
Čili AMD rozhodně neprodělalo finanční katastrofu, jakou by naznačoval prudký pokles akcií, který následoval po zveřejnění těchto čísel. 
 
 
AMD je stále v zisku, který meziročně prudce vzrostl, i když mezikvartálně klesl o 6 či 14 milionů, pokud jde o čistý zisk. Takové výsledky se navíc daly očekávat vzhledem k tomu, že se ve třetím kvartálu už naplno projevil pokles prodejů grafických karet kvůli konci druhé vlny těžby kryptoměn. Hráči už v létě navíc netrpělivě čekali na to, co předvede NVIDIA za další generaci, takže měli přirozeně nízký zájem o koupi a nepomohl tomu ani fakt, že ceny grafických karet se po prudkém vzestupu dlouho vracely alespoň na doporučené ceny či úrovně z doby před zdražováním. 
 
Hlavní divize firmy AMD, čili Computing and Graphics, firmě přinesla v posledním kvartálu 938 milionů, což je o 12 % více než před rokem, ale o 14 % méně než v 2. kvartálu. Dle očekávání se dobře prodávaly především procesory Ryzen a projevil se také zájem o serverové EPYC, zatímco na druhé straně táhly tržby dolů slabé prodeje grafik. 
 
 
Akcie poté měly reagovat především na to, že AMD vykázalo nižší zisk, než se očekával. AMD se s investory podělilo i o informaci, že aktuální příjmy z prodejů grafických karet tvoří jen asi 30 procent příjmů celé příslušné divize a zbylých 70 procent tak jde na vrub procesorům a jejich platformám. Zdůraznilo však, že na cestě jsou další produkty, jako je 7nm datacentrové GPU Vega 20 a také nové řady notebooků s APU. Očekávat tak můžeme vylepšené Raven Ridge na 12nm procesu. 
 
Zdroj: TZ AMD