Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Akcie firmy AMD rostou, stejně jako její objednávky 7nm waferů u TSMC

4.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Akcie firmy AMD rostou, stejně jako její objednávky 7nm waferů u TSMC
Včera byla zveřejněna informace, že dle tchaj-wanských firem se AMD může těšit na výrazné zvýšení tržeb v druhém pololetí. Nyní tyto informace podporují dvě další zprávy, a sice o objednávkách u TSMC a o reakci akcií AMD. 
Společnost TSMC byla loni napadena virem WannaCry a letos se potýkala s problematickou chemikálií, která značně narušila výrobu čipů 12nm procesem. To vše by si ale měla vynahradit náhle zvýšenou poptávkou po 7nm waferech, což se plně projeví během třetího kvartálu, kdy by 7nm linky už konečně měly běžet na plné kapacitě. Za to mohou společnosti AMD, HiSilicon a poptávka od různých výrobců androidových chytrých telefonů.  
 
 
V případě firmy AMD se dalo něco takového očekávat, ale stejně se můžeme ptát, zda jde o něco, co AMD plánovalo, nebo o náhlé rozhodnutí objednávky ještě zvýšit v očekávání lepších prodejů, než jaké se předpokládaly. Firma sama totiž mohla nedávno zaznamenat projevy velkých očekávání a nyní se už dá bez nadsázky říci, že bude hlavní atrakcí na letošním Computexu.
 
Na to už také reagovali analytici a v důsledku i akcie AMD. David Wong z Instinet stanovil cílovou hodnotu akcií AMD na 33 dolarů a ta už skutečně není daleko. Na začátku roku přitom akcie AMD klesly pod 17 dolarů za kus a nyní jsou už na 29 dolarech. A pokud se skutečně dostanou na 33 dolarů, překonají tím i novodobé maximum z konce léta minulého roku a měly by nejvyšší hodnotu od roku 2006. 
 
Oproti tomu konkurenční NVIDIA, která si až do loňského podzimu užívala stabilní růst a chystala se pomalu překročit hranici 300 dolarů za akcii, je aktuálně na 180 dolarech, přičemž aktuálně už téměř vystřílela všechny své turingovské náboje, ovšem akcie jí i tak vytrvale rostou rovněž od začátku tohoto roku. Na tahu je ovšem právě AMD a jeho Navi. 
 
Analytik Wong se opírá o dobře známá fakta. Máme tu jednak prognózu o růstu AMD na serverovém trhu, a to na 10 a více procent z aktuálních 3 až 4 procent, růst podílu na trhu s notebooky a desktopy a stejně tak možnost růstu na trhu s GPU z 20 na více než 30 procent. Dle Wonga má AMD možnost v příštích několika letech ztrojnásobit svůj zisk, a to k hranici 2 dolarů za akcii. 
 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.