Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aktualizace Windows 11 24H2 zanechává na disku nesmazatelný 8,6GB soubor

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Aktualizace Windows 11 24H2 zanechává na disku nesmazatelný 8,6GB soubor
Vychází nová aktualizace operačního systému Microsoft Windows 11 24H2, která má přinést dlouho očekávané funkce pro AI Copilot. Problémem updatu je ale nesmazatelný soubor o velikosti přes 8,6 GB.
V těchto dnech dostávají počítače s operačním systémem Microsoft Windows 11 dlouho očekávanou velkou aktualizaci 24H2. Ta přináší spoustu novinek, přičemž tím nejzásadnějším jsou asi AI funkce Copilot+. Jak už je ale zvykem, obvykle nové aktualizace přináší také nové chyby. Jednou z nich mohou být občasné potíže s mizejícím kurzorem, druhou je [ale možná také není] nesmazatelný aktualizační soubor o velikosti 8,63 GB. Uživatelům se totiž po aktualizaci v seznamu souborů a dat k vyčištění objevil právě takto velký soubor Windows Update, přičemž ačkoli se tváří, že je určen k pozdějšímu smazání, smazat nejde.
 
Pokud se uživatel pokusí využít standardní metodu vyčištění disku, systém se sice tváří, že vybraný soubor maže, ale objeví se zde znova. Nefunguje ani ruční smazání složky Windows.old, nástroj i poté nadále ukazuje, že je soubor přítomen. Oprava instalace také nepomáhá. Jedinou možností pro jeho zmizení ze seznamu je nyní čistá instalace. Nezodpovězenou otázkou ale je, zda je soubor (resp. soubory) opravdu nesmazatelný kvůli nějaké chybě, nebo se vyčištěním disku smazat dá, jen tuto skutečnost nereflektuje seznam věcí k vyčištění. Spousta lidí se totiž zabývá tím, že soubor nemizí ze seznamu, ale nezabývají se tím, zda se zvýšila kapacita úložiště nebo ne. Microsoft si už je vědom problému a měl slíbit, že problém vyřeší s další aktualizací systému. 
 
Na druhou stranu se objevují i informace, že nejde o bug, ale o záměr, neboť Microsoft měl pozměnit způsob doručování updatů (CCU- Checkpoint Cumulative Updates), kdy je potřeba, aby některé části updatů zůstaly dále na disku, a proto také nejdou smazat. V takovém případě jde o problém špatného komunikování nové funkčnosti.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.