Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aktualizovaný seznam Top 500: mezi procesory vede Intel, AMD s IBM se propadají

19.11.2007, Pavel Boček, aktualita
Aktualizovaný seznam Top 500: mezi procesory vede Intel, AMD s IBM se propadají
Seznam pětiset nejvýkonnějších superpočítačů světa byl jako každý půlrok aktualizován. Prohlédnout si jej je možné na této adrese, kde je také k dispozici výpis dle různých kritérií. Na prvním místě je nyní systém IBM BlueGene/L se stálým...
Seznam pětiset nejvýkonnějších superpočítačů světa byl jako každý půlrok aktualizován. Prohlédnout si jej je možné na této adrese, kde je také k dispozici výpis dle různých kritérií. Na prvním místě je nyní systém IBM BlueGene/L se stálým výkonem 478,2 TFLOPS (umístěný v Národní nukleární laboratoři Lawrence Livermora ve Spojených státech), následován s velkým odstupem BlueGene/P o výkonu 167,3 TFLOPS (umístěný ve Výzkummném centru Juelich v Německu); na třetí místo se pak probojoval systém SGI Altix ICE 8200 s výkonem 126,9 TFLOPS (nachází se v Centru výpočetních aplikací (NMCAC) ve Spojených státech).


IBM BlueGene/L

Pokud se podíváme na několik seznamů dle některých kritérií, tak například v zastoupení procesorů jednoznačně vede společnost Intel, jejíž procesory jsou téměř v 71 % systémů, což je nejvíc v historii; AMD je na druhém místě s podílem něco přes 15,5 % (před šesti měsíci to bylo 21 %) a třetí je IBM, které se propadlo z 17 % na něco málo přes 12 %. Dle zastoupení výrobců systémů vede IBM s 46,4 %, následováno Hewlett-Packardem s 33,2 %, třetí je s velikým odstupem Dell, který má 4,8 %. Zajímavé je porovnat počty procesorů prvních dvou společností, IBM má totiž 963 520 CPU (stálý výkon 3 134 125 GFLOPS) a Hewlett-Packard 293 726 čipů (stálý výkon 1 663 699 GFLOPS), což je třikrát méně procesorů, ale dohromady mají pouze méně než dvakrát nižší výkon.

Zdroj: TOP 500