Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alcatel Vision: VR headset, který nepotřebuje smartphone

3.9.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Alcatel Vision: VR headset, který nepotřebuje smartphone
Alcatel se na veletrhu IFA 2016 v Berlíně pochlubil novými brýlemi pro virtuální realitu, které využívají operační systém Android. Jde o první větší pokus tohoto výrobce v oblasti VR headsetů.
Alcatel, jehož značku používá čínský gigant TCL, začal s virtuální realitou koketovat před půl rokem. Svoje smartphony Alcatel Idol 4 a Idol 4S nabízí v unikátním balení, které lze vybalení proměnit v jednoduchý VR headset. Samozřejmě kvalita takových brýlí podobných Google Cardboard se ani zdaleka neblíží profesionálním headsetům, ale jako první ochutnávka virtuální reality bohatě stačí. Alcatel ovšem se zájmem o tento rozvíjející se segment trhu rozhodně nekončí, na veletrhu IFA 2016 v Berlíně oznámil svůj první plnohodnotný VR headset s názvem Vision. Pro jeho funkci není potřeba smartphone, veškeré hardwarové komponenty jsou zabudovány přímo v brýlích.





Výrobce není v tiskové zprávě zrovna nejsdílnější, naštěstí mnoho informací o novém VR headsetu přinesl redaktor webu Mashable, který si novinku mohl krátce vyzkoušet. Alcatel Vision využívá dvojici 3,8“ AMOLED displejů, každý s rozlišením 1080 x 1020 obrazových bodů. O pohon se stará blíže nespecifikovaný osmijádrový procesor spolu se 3GB RAM. Dále nechybí 32GB interní úložiště, Wi-Fi, Bluetooth, LTE (4G), akcelerometr, gyroskop či senzor přiblížení. Baterii o kapacitě 3 000 mAh umístil výrobce do části, kterou má uživatel za hlavou. Zajímavostí je také fakt, že VR headset využívá operační systém Android 6.0 Marshmallow.





Alcatel tvrdí, že design se do uvedení produktu na trh dočká vylepšení přinášejících vyšší komfort při nošení, počítá se také s platebním systémem umožňujícím nákup aplikací a vývojářským SDK založeném na platformě Unity. Alcatel Vision se začne prodávat ještě v letošním roce na čínském trhu, v příštím roce by měly následovat mimo jiné USA. Cena je odhadována na 500 až 600 dolarů, v přepočtu 12 000 až 14 500 Kč bez DPH. Výrobce plánuje brýle prodávat samostatně, nikoliv v balení se smartphonem, což je vzhledem k jejich nezávislosti poměrně logický krok.

Zdroj: Mashable.com