Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alternativy k dial-upu v českých městech - Díl I.

5.6.2003, Pavel Bureš, článek
Alternativy k dial-upu v českých městech - Díl I.
Velká část uživatelů Internetu používá pro datové přenosy modem a běžnou telefonní linku. Na práci s elektronickou poštou a prohlížení stránek je tento způsob dostačující a také poměrně levný, pro stahování větších souborů a dlouhodobější připojení k Internetu je ale dobré zvolit jinou, paušálně placenou variantu.
K testování bylo vybráno středočeské město Slaný, ležící přibližně 25 km od Prahy. Žije zde necelých 16 000 obyvatel. Firemní klientelu necháme nyní stranou a zaměříme se na domácnosti, které používají převážně vytáčené připojení. S nápadem vybudování rychlého Internetu přišel novinář a člen zastupitelstva a rady města p. Zouzalík, který koordinoval i start celého projektu. Začátkem roku se rovněž uskutečnila beseda firem poskytujících datové služby s novináři a potenciálními zákazníky.

Z diskuse vyplynulo, že připojení pro domácnosti budou nabízet 2 firmy: GOLEM Servis s.r.o. a Sys-DataCom. V dnešní části článku se budeme zabývat službami spol. GOLEM Servis s.r.o. V současné době své služby nabízejí ve Slaném ještě firmy Czech On Line, Mopos, Contactel a Český Telecom.

Připojení jednotlivých účastníků je realizované bezdrátovou technologií Wi-Fi využívající veřejné pásmo 2,4 GHz, kde může dojít k rušení signálu uživateli veřejných sítí. Základem celé sítě jsou přístupové body (AP = access pointy, uzly) zajišťující připojení zákazníků do jednotné sítě (možno i kabelově). Připojení k Internetu následně zajišťují jednotliví poskytovatelé. Při stavbě sítě byl brán zřetel nejen na prohlížení stránek, ale je možno hrát i hry či sdílet soubory.





Přístupové body jsou nyní čtyři, které pokrývají velkou část města. K připojení potřebujete bezpodmínečně přímý výhled na APčko, jinak nemá smysl o této variantě uvažovat. Další podmínkou je Wi-Fi adaptér (např. PCMCIA kartu do notebooku, PCI karta do PC či externí staniční adaptér pro připojení např. PlayStation2 či celé lokální sítě), anténa a kabel. Vybavení si nemusíte pracně shánět, lze ho zakoupit v obchodě společnosti. Bylo by dobré vědět, že při výběru jednotlivých komponent, zejména antény, jste omezeni některými parametry, třeba vyzařovací výkon nesmí přesáhnou 20 dBi resp. 100 mW (dáno generální licencí ČTÚ).

První vybavení, které mi bylo zapůjčeno, se skládalo z PCI karty Micronet Wireless PCI SP906B a směrové 7 dBi antény. Při prvních testech bylo zjištěno, že po připojení externí antény adaptér nekomunikuje s uzlem Micronet SP912V3, takže mi byla karta vyměněna za Linksys WMP11, která fungovala správně (stejně jako další doporučovaný adaptér ZCOM XI-626).




Instalace karty a ovladačů nečinila žádný problém, jediný uživatelský zásah je třeba při instalaci konfigurační utility, kde se SSID "linksys" změní na "slanskonet". Po dalším restartu se v tray oblasti objeví ikonka Linksys utility, spojení je navázáno, ikona jej indikuje. Po dvojkliku se otevře okno programu. Na první záložce jsou k vidění informace o síle signálu a kvalitě linky, MAC adrese síťového adaptéru, přenosové rychlosti do sítě (ne do Internetu) a o stavu šifrování. V levé části vidíme neméně důležité údaje: IP adresu, masku podsítě, bránu, DNS. Nechybí indikace povolení DHCP serveru. Při této variantě není nutno dále nic nastavovat, pokud operační systém dovolí, doporučuji vypnout ověřování údajů pomocí DHCP. Občas se stalo, že server údaje po uplynutí intervalu znovu neověřil a připojení bylo ukončeno. Informace o dostupných sítích je zobrazena na kartě Site Survey spolu s doplňujícími údaji. Poslední karta Profiles usnadňuje práci s několika sítěmi. Uživatelské účty lze vytvářet, mazat, editovat, importovat a exportovat.





Po celou dobu jsem používal sdílenou linku o rychlosti 128 kbps s agregací max. 1:1. Měsíční paušál za tuto linku činí 900 Kč, při platbě předem na celý rok ušetříte 1200 Kč. Nejlevnější linku (sdílených 64 kbps) pořídíte za 450 Kč, cenový přehled najdete na stránkách Slánsko.Net. U Sys-Data přijde podobná linka (50 kpbs) na 490 Kč za měsíc. Nezáleží jenom na paušálu a celkové rychlosti linky, musíme zapřemýšlet o agregaci a stabilitě, důležité je také pokryté území.

Prohlížení webových stránek a práce s elektronickou poštou je svižná. Rychlost ovšem závisí na době, ve kterou se připojujete. Linka je nejprůchodnější v době oběda, kdy se rychlost (jak při stahování souborů, tak při prohlížení stránek) drží na přibližně 10 kB/s. Odpoledne začíná kolísání, z 10 se rázem stane 8 kB/s, ale stále se držíme na této rychlosti. Večer lidé přijdou z práce a usednou k počítači, aby si přečetli e-maily, webové noviny či stáhli nějaký ten soubor, rychlost se snižuje. Zkusil jsem přes dial-up stáhnout v pondělí od 17:30 10 MB soubor, který jsem přijmul za 35 minut. Druhý den s Wi-Fi Golemu byl výsledek prakticky stejný, 33 minut. Zvrat začíná 9. hodinou večerní, kdy zůstanou připojeni jen zákazníci-stahovači a několik sosajících testerů. Rychlost se zvýší na 5,5-6 kB.

GOLEM Servis s.r.o. láká zákazníky zejména na nízkou cenu a linky, o které se dělí méně zákazníků než u konkurence. Nevýhodou je v současné době absence monitorovacího softwaru, který by upozorňoval na problémy. Informace, které jsou zde uvedeny, se ale týkaly zkušebního provozu sítě, při kterém docházelo k sladění sítě Slánsko.Net s již existujícími sítěmi ve městě a k odladění prvotních problémů. Při psaní článku (již v ostrém provozu) nebyly ještě vyladěny problémy s nemožností připojit se do sítě (síť slanskonet není v seznamu dostupných sítí).

Závěrem bych rád poděkoval Jiřímu Hůlovi ze spol. GOLEM Servis s.r.o. za zapůjčení vybavení a zodpovězení zvídavých otázek. Díky patří rovněž Slavomíru Kučerovi za pomoc při testování.