Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon vypouští na trh přenosné zařízení pro čtení knih

20.11.2007, Jan Vítek, aktualita
Amazon vypouští na trh přenosné zařízení pro čtení knih
Online obchod Amazon.com včera představil své přenosné zařízení pro čtení elektronických knih Amazon Kindle. To je schopné si bezdrátovým přenosem stáhnout knihy, obsahy blogů, časopisy, noviny a další formy textu. Firma také plánuje prodávat...
Online obchod Amazon.com včera představil své přenosné zařízení pro čtení elektronických knih Amazon Kindle. To je schopné si bezdrátovým přenosem stáhnout knihy, obsahy blogů, časopisy, noviny a další formy textu. Firma také plánuje prodávat i knižní tituly, speciálně určené pro toto zařízení.




Amazon pracoval na svém zařízení tři roky a jeho hlavním úkolem prý bylo, aby čtenáři "zmizelo v ruce", tedy aby při čtení nijak nevadilo a nerušilo. Kindle má rozměry 190,5 x 134 x 17 mm, váží 292 gramů a využívá 6" černobílou obrazovku z elektronického papíru s rozlišením 600 x 800 (167 ppi, 4 stupně šedi). Pro stahování dat je zde EV-DO konektivita využitelná ve Spojených státech a je bohužel zatím nejasné, zda budou implementovány i technologie GPRS/EDGE/HSDPA, jež bychom mohli využít v Evropě; USB 2.0 kabel je také možné využít k propojení s počítačem. Vnitřní paměť zařízení není známa, avšak k dispozici je zde slot pro SD karty, na něž se vejde knih více než dost. Výdrž na baterii by mohla být rovněž s přihlédnutím k použitým technologiím více než dostatečná, Amazon uvádí více než týden, ale to je poněkud vágní.



Kindle tedy sice zvládne prohlížení textového materiálu (k dispozici je již více než 90.000 knih v Kindle Store za typickou cenu 10 USD, což není zrovna málo), ale pro surfování po webu využitelný nebude. Přesto Amazon slibuje možnost prohlížení obsahu Wikipedie, využívání slovníku a díky vestavěné klávesnici také pořizování poznámek. Samotné zařízení pak stojí na Amazon.com 399 USD.

Zdroj: Amazon.com