Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.1.2002, Štěpán Mrázek, článek
V oblasti víceprocesorových systémů dosud kraluje firma Intel. V poslední době se však ukazují změny a firma AMD dává najevo, že hodlá útočit na všech frontách – tedy i na těch víceprocesorových.
R@ndom | 6.1.20020:22

... ako tak kukam na tu blokovy schemu mam taky dojem ze tie bridke maju I/O siroky 64b tj. 64b*66MHz co je 512MB/s ... no nieje to overene ... ale tvrdit ze je to polovica je to tak isto hlupost ... inu KT266 a AMD 760 (MP) maju tiez len 266MB/s a akosi im to nevadi dosahovat slusnych vykonov ... a este jedna vec ... ako som si vsimol je tam south brige spojeny s pamatou (spojenie je oznacene ako $MB...)... co by znamenalo ze si cosi alokuje z operacnej pamate ... naco to neviem ... ale asi na DMA prenosi ... takze pri prenose z HDD do RAM by to bolo $ krat rychlejsie ako u klasickych cipsetov ... aj intelovskych ... myslim ze asi ma velku sancu mierne viac ako prekvapit a to hlavne co sa tyka prenosov medzi periferiami ...
... zvisok ked si precitam celi datasheets...

R@ndom
Eof

Odpovědět0  0
RaStr | 6.1.200215:59

Mas pravdu, co se tyce te rychlosti spojeni mezi south a north bridgema. Pokud je pouzit SB 768 je to PCI 64/66MHz, tj. 512MB/s, pokud je ale pouzit SB 766 je to "jen" 64/33MHz, tj. 256MB/s. Trochu jsem dumal nad tim, co myslis tim spojem SB-MEM a pak jsem na to prisel, neni to $MB jak pises, ale SMB, a to uz je celkem jasny co to je. Rika ti neco pojem: SPD ? Je to mala eepromka na kazdym pametovym modulu, slouzi k ziskani informaci o modulu a pouzivaji to nektery BIOSy, no a ten SMB je to rozhrani, pres ktery to komunikuje, mimohodem rychlosti asi tak na urovni serioveho portu, presne to nevim, ale rozhodne to moc nepomuze pri prenosu z HDD do RAM. Zustava ale pravdou, ze i tech 256MB/s uplne staci, napr. SCSI teoreticky vyuzije nejakych 160MB/s a gigabitovy ethernet nejakych 100MB/s, celkem tedy 260MB/s, tech 6MB/s staci na rezii a nic vic bych po obycejnem serveru nebo vykonne pracovni stanici neocekaval.Je sice pravda, ze existuje i 320MB/s SCSI nebo 10-ti gigabitovy ethernet, ale ty bych to dual ATHLONoveho serveru urcite nedaval, spise tak do nejakeho tricetidvou XEONoveho "Deep ..neco" !

Odpovědět0  0
Z | 2.1.200216:58

čipset 760MPX je mnohem výkonnější, než jakýkoli dnes dostupný čipset od Intelu pro iP4(Xeon). Je pravda, že oněch 266MB/s mezi bridgema je málo, ale zase má DVĚ sběrnice pro každý procesor. Intel má jednu sběrnici 4x100MHz pro dvě CPU ale AMD má 2*2*133MHz a to je víc...

Největší chybu vidím v tom, že čipset nepodporuje ATA133, ale to je stejně jedno, protože výkonu se dočkáme až s nástupem Serial-ATA a AGP 8x.

Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek | 2.1.200218:12

No tak jestli tento čipset sesadí Intel z trůnu tak to si ještě počkáme. Osobně bych se však hodně divil, protože skoro každý kdo navrhuje server používá platformu Intel, proč asi? AMD nejprve musí ukázat co v něm je a pověst si bude budovat hodně, hodně dlouho.

Odpovědět0  0
Pepe | 4.1.200217:29

Tohle je pokud si vzpominam prvni MP chipset pro CPU od AMD. Kazdy kdo stavel multiprocesorovy stroj nemel az do ted jinou volbu nez Intel, tedy alespon co se tyka CPU, jinak chipsety pro multiprocesorove intely jsou mnohem lepsi od ServerWorks nez originalni intelovske. Prinos tohoto chipsetu vidim v tom, ze od ted mame moznost volby ale predevsim doufam, ze intel bude muset svoje predrazene Xeony zlevnit.

Odpovědět0  0
Radek Štrébl | 5.1.200218:08

Rad by jsem trochu polemizoval o pojmu "predrazene Xeony". Nejsem sice velky fanda Intelu, i kdyz dosud jejich produkty z nouze vyuzivam. Prave stavim dvouprocesorovy server a rozhodl jsem se pro 2x Xeon 1.7GHz. Cena tohoto CPU je cca 10.600,- Kc. Pokud se podivam na cenu AMD, tak napr. ATHLON MP 1800 stoji cca 10.650,-, vse u stejneho dodavatele. Myslim, ze vykonove jsou CPU srovnatelna, takze nevidim zadny rozdil. Jediny rozdil bude cena za motherboard: kupuji TYAN Thunder I860, ktery mne bude stat bratru 35.000,-, zatimco AMD Thunder K7 s AMD760 by vysel na cca 23.000,-. To uz je citelny rozdil, ale rozhodne to neznamena, ze jsou XEONY predrazene a budu rozhodne klidneji spat kdy muj dulezity server pojede na HW od Intelu a za to tech 12.000,- dam. Tedy rozhodne ne vsechny XEONY jsou "predrazene", pravdou zustava, ze treba takovy XEON/700 s 2MB cache stoji cirka 75.000,- (pokud jste ho mel na mysli, dokonce si pamatuji na XEON se 4MB cache za cca 180.000,- !!!), ten ale nema zadnou realnou konkurenci, pokud vim, AMD CPU se 2-mi MB cache nenabizi, nehodlam polemizovat o tom, zda je 2 MB cache prinosem, ci ne, kdo to potrebuje, ten at si priplati, pravdou je, ze tady je cena opravdu vysoka a Intel zde urcite tezi z toho, ze nikdo jiny nic podobneho nenabizi, ale to rozhodne neni jeho chyba.

Odpovědět0  0
RaStr | 5.1.200218:46

Je sice pravda, AMD ma v tomto pripade vyssi teoretickou celkovou propustnost obou FSB, nikde jsem ale ve specifikaci nenasel, ze by chipset umel komunikovat s obema CPU soucasne, tj. onech 2*2*133 a i kdyby to umel, tak pameti pojedou urcite na 1*2*133. Jinak receno propustnost pameti je 2.1GB/s, propustnost kazde sbernice CPU je 2.1GB/s, takze nevidim duvod, proc by mel byt tento design vykonejsi nez I860, kde propustnost jedine sbernice CPU je 3.2GB/s a propustnost pameti je 3.2GB/s. Takze by jsem si troufnul tvrdit, ze po teto strance bude Intel vykonejsi, leda ze by jeden AMD CPU komunikoval s napr. AGP kartou a druhy s RAM pameti, potom by zrejme byl tento cipset vykonejsi, otazkou zustava, zda je to mozne, resp. realne ve skutecne aplikaci. Takze by jsem nepredbihal, radeji pockal na vysledky realnych srovnavacich testu, jestli se jich nekdy ovsem dockame ?

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.