Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD a faux pas s Barcelonou

10.7.2007, Pavel Boček, aktualita
AMD a faux pas s Barcelonou
Výrobce procesorů, čipových sad a grafických karet - AMD - se nyní trochu ztrapnil s informacemi o nových serverových procesorech s jádrem Barcelona, protože v březnu ostře napadl svého konkurenta, společnost Intel, že uvádí nepravdivé informace...
Výrobce procesorů, čipových sad a grafických karet - AMD - se nyní trochu ztrapnil s informacemi o nových serverových procesorech s jádrem Barcelona, protože v březnu ostře napadl svého konkurenta, společnost Intel, že uvádí nepravdivé informace ve srovnávacích testech procesorů. Nyní dělá Advanced Micro Devices přesně to samé. Na jejich webových stránkách totiž dlouhou dobu visely výsledky testů, v nichž procesory Opteron byly v celočíselných výpočtech výkonnější o 25 % a ve výpočtech s plovoucí desetinnou čárkou dokonce o 60 %. AMD toto psalo u procesorů Barcelona s taktem 2 GHz, které půjdou na trh v srpnu, i když přitom srovnávalo procesory na taktu 2,66 GHz a to u Intelu ještě starší nejvýkonnější model, protože Intel brzy uvede do prodeje ještě výkonnější procesor s frekvencí 3 GHz. Když jsem se naposledy díval, srovnání už bylo ze stránek staženo.



Společnost zatím zveřejnila pouze několik informací o procesorech, jako například jejich taktovací frekvence, ale nezveřejnila žádná oficiální data o výkonu. Spolu se zatím nízkými frekvencemi to vzbuzuje určité obavy, zda opravdu dokáže znovu převzít prvenství ve výkonu na watt. Když Nathan Brookwood, analytik při Insight 64, převedl výsledky testů při frekvenci 2,66 GHz na hodnoty, jak by asi vypadaly při srovnání 2GHz procesorů, došel k závěru, že Intel by při celočíselných výpočtech získal převahu asi o čtyři procenta, zatímco náskok AMD u výpočtů s plovoucí desetinnou čárkou by klesl na pouhých 17 %. Není tak jisté, zda výrobce mlží kvůli tomu, že chce výkon udržet pod pokličkou, nebo kvůli tomu, že tam žádný není. Budeme si však každopádně muset počkat na oficiální benchmarky po uvedení procesorů na trh, jelikož tyto „rozbory“ jsou stále jen vařením z vody.

Zdroj: Vnunet
reklama