Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD a Intel o virtualizačních technologiích

7.7.2007, Bohumil Federmann, aktualita
AMD a Intel o virtualizačních technologiích
Již jsme psali o důležitosti virtualizačních technologii použitých u jednotlivých procesorů ke zvýšení výkonu a řešení této problematiky jednotlivými výrobci. U AMD to bylo v článku AMD Virtualizační technologie, kde jsme popisovali, jak...
Již jsme psali o důležitosti virtualizačních technologii použitých u jednotlivých procesorů ke zvýšení výkonu a řešení této problematiky jednotlivými výrobci.
  • U AMD to bylo v článku AMD Virtualizační technologie, kde jsme popisovali, jak se AMD snaží o hardwarově-softwarové řešení této problematiky. Rovněž jsme se zmínili o významu IOMMU (input/output memory management unit) a MMU (memory management unit). Celá problematika je uceleně u AMD zpracována v dokumentu „AMD I/O Virtualization Technology (IOMMU) Specification License Agreement“
  • U Intelu jsme se této problematice věnovali v článku Intel kompilátor a SW proti HW prefetchingu AMD. Zde jsme napsali, že AMD těží z datové šířky a HyperTransportu včetně řadiče pamětí. Zde se přímo nabízí použití prefetch technologií na úrovni hardware a dosáhnout tak značných výhod v mnohojádrových sestavách. Intel se snaží tento handicap vyrovnat pomocí softwarové kompilace, ve které má bohaté zkušenosti již od svého Itania. Rovněž zde Intel vydal, spíše propagační pdf. Více o virtualizačních technologiích je uvedeno v pdf, rovněž si můžete poslechnout podcast samotného Shannona Poulina.


- klikněte pro zvětšení -

Dle slov ředitele virtualizačních technologii AMD Tiye Muetinga, ale i dle slov marketingového ředitele Intelu Shannona Poulina, již nestačí řešení virtualizace pouze či převážně na softwarové úrovni. Nyní již přišla doba, kdy je nutno jít k „rýsovacím prknům“ a začít pracovat na integrování těchto technologií na úrovni samotných architektur jednotlivých procesorů. Je tedy zřejmé, že lze v této souvislosti očekávat jisté zásahy do paměťových struktur, hlavně na úrovni cache, jak L1 tak L2 či L3, ale také do paměťové úrovně RAM. Změny by se mohly týkat jak tolik potřebných velikostí pro mnohonásobné virtuální stroje, tak jejich komunikace a stránkování.

Zdroj: InformationWeek
reklama