Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD a Intel: výkon ve hrách

13.8.2007, Pavel Boček, aktualita
AMD a Intel: výkon ve hrách
Na serveru Legion hardware se objevilo poměrně rozsáhlé srovnání celkem sedmi procesorů od firmy AMD a 11 od Intelu dle jejich výkonu ve hrách. V testech se hrály hry Company of Heroes, Far Cry, F.E.A.R. a X3: Reunion na kartách z rodiny...
Na serveru Legion hardware se objevilo poměrně rozsáhlé srovnání celkem sedmi procesorů od firmy AMD a 11 od Intelu dle jejich výkonu ve hrách. V testech se hrály hry Company of Heroes, Far Cry, F.E.A.R. a X3: Reunion na kartách z rodiny NVIDIA GeForce 8000 (8600 GTS 256 MB, 8800 GTS 320 MB a 8800 GTX). Testy potvrdily, že se syntetické benchmarky, kde Intel jasně vede, mohou od skutečnosti opravdu výrazně vzdalovat.



Z testů totiž vyplývá, že samozřejmě nejvyšší výkon nabízejí high-endové modely procesorů obou stájí, velmi zajímavé ovšem je, že rozdíl ve výkonu mezi procesory na „stejných“ výkonových příčkách je vždy skoro zanedbatelný. To je opravdu zajímavé zjištění, neboť se objevují názory, že procesory AMD jsou naprosto odepsané a pouze grafickou kartu brzdí. Tento test dokazuje, že dokonce i stará architektura AMD má ještě co nabídnout, obzvláště vezmeme-li v potaz, že s trochou šikovnosti se téměř každý model dá přetaktovat na frekvenci kolem 3 GHz, čímž se dosáhne výkonu high-endového modelu 6000+. O pomalejších procesorech Intel platí totéž, ale test jasně dokazuje, že oba srovnatelné modely na tom budou podobně, ne-li stejně. Co tak výkon ovlivňuje především, je dostatek rychlých pamětí, rychlý disk a hlavně samotná grafická karta. Kompletní přehled je k nalezení ve zdroji.

Zdroj: Legion Hardware