Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD a jeho notebooky: 5 hodin výdrže na baterie

20.3.2007, Jan Vítek, aktualita
AMD a jeho notebooky: 5 hodin výdrže na baterie
Pro AMD nastává nyní hektické období, kdy je firma téměř připravena vypustit svou novou generaci procesorů Barcelona a zaměřuje se i na oživení svého mobilního sektoru. Minulý rok AMD přišlo s mobilní platformou Kite a 90nm dvoujádrovými...
Pro AMD nastává nyní hektické období, kdy je firma téměř připravena vypustit svou novou generaci procesorů Barcelona a zaměřuje se i na oživení svého mobilního sektoru. Minulý rok AMD přišlo s mobilní platformou Kite a 90nm dvoujádrovými procesory Turion, DDR2-667 paměťmi a 802.11g WiFi. Kite má v dohledné době nahradit nová generace; přibližně v tu dobu, kdy se objeví i Santa Rosa od Intelu.



Hlavními trumfy AMD jsou procesory z rodiny Hawk a především následovník Turionů - 65nm SOI procesor s názvem Tyler. Ten poběží na socketu S1 a využije paměti DDR2-800. Mobilní Semprony zase nahradí 65nm SOI Shermany. Srdcem aktualizované platformy bude čipová sada od ATi, RS690T, což je nízkonapěťová verze desktopového RS690 vyrobená 65nm procesem. Ta přijde s grafickým jádrem odvozeným z Radeonu X700 a bude spolupracovat s jižním můstkem SB700. Dále se dočkáme nové verze WiFi - DraftN (802.11n). Díky pokročilým výrobním technologiím mají běžné notebooky bez problémů pracovat až 5 hodin na baterie, což jim dovolí i dynamické řízení napájení částí procesoru a čipové sady.

Pro rok 2008 se chystá nová rodina procesorů Griffin, jejichž návrh má být zcela nový a s ohledem na mobilní technologie. Tato informace však poněkud nesedí k roadmapám, kde se Griffiny objevily jako odvozeniny Greyhoundů. Během první poloviny příštího roku se tedy očekává, že procesor Lion (rodina Griffin) nahradí procesory Tyler (rodina Hawk). Shermany budou nahrazeny procesory Sable. Griffiny mají být stále vyráběny 65nm SOI procesem a využijí sběrnici HyperTransport 3.

Zdroj: DailyTech