Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD a NVIDIA vytvoří další kontroler pro USB 3.0

10.6.2008, Jan Vítek, aktualita
AMD a NVIDIA vytvoří další kontroler pro USB 3.0
Společnosti AMD a NVIDIA chtějí vytvořit vlastní kontroler pro USB 3.0, protože dle nich společnost Intel specifikace své verze neposkytne včas. Specifikace USB 3.0 mají vyjít na světlo v roce 2009 a nové rozhraní má poskytnout podstatně...
Společnosti AMD a NVIDIA chtějí vytvořit vlastní kontroler pro USB 3.0, protože dle nich společnost Intel specifikace své verze neposkytne včas. Specifikace USB 3.0 mají vyjít na světlo v roce 2009 a nové rozhraní má poskytnout podstatně vyšší propustnost než dnešní USB 2.0. Skupina, která za prosazováním a podporou USB rozhraní stojí, se nazývá USB Implementers Forum (USB-IF) a byla v roce 1995 založena právě Intelem společně s firmami jako Microsoft, HP, Texas Instruments, NEC a NXP Semiconductors.



USB 3.0, na kterém se momentálně pracuje, se někdy nazývá také PCI Express over cable, tedy sběrnice PCI Express přes kabel, protože USB 3.0 využívá know-how od skupiny PCI SIG (PCI Special Interest Group), od které právě PCI Express pochází. Propustnost sběrnice USB 3.0 tak má být kolem 5 Gb za sekundu, tedy příjemných 625 MB/s.



Podstatná část specifikací tedy nepochází of firmy Intel, ale AMD a NVIDIA přesto říkají, že ten si nechává kritické informace pro sebe a že již má pracující čip, což znamená, že je v podstatě vše hotové, ale Intel se odmítá o informace podělit s ostatními. Tím si má v podstatě vytvořit nezanedbatelnou výhodu na trhu, která bude trvat 6 až 9 měsíců.



Intel se zase hájí, že specifikace kontroléru dodá až tehdy, kdy budou hotové, což nejsou. A kdyby je dal k dispozici teď, mohlo by to způsobit, že některé čipy budou nekompatibilní. To, že si ATI a NVIDIA myslí, že Intel něco skrývá, má být způsobeno prostým menším zaostáním za plánem. AMD a NVIDIA ale přesto hodlají vyvinout vlastní USB 3.0 kontroler, což by může podle nich stejně tak dobře znamenat nekompatibilitu mezi ním a USB 3.0 zařízeními. Dle vyjádření AMD vývoj začíná právě teď a zástupce firmy NVIDIA zase řekl, že se opravdu chystají vytvořit finální produkty. Intel ale i tak říká, že před nikým nic záměrně neskrývá, a tak se asi nakonec dočkáme dvou standardů. Co to bude opravdu znamenat, na to si počkáme.

Zdroj: DailyTech