Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD, Asustek a Fujitsu Siemens připravují externí grafické karty pro notebooky

20.5.2008, Jan Vítek, aktualita
AMD, Asustek a Fujitsu Siemens připravují externí grafické karty pro notebooky
Na téma externích grafických karet pro notebooky toho bylo řečeno již hodně, ale udělalo se jen velmi málo. Vzpomenout si můžeme na XG Station od Asustek, což je externí adaptér pro PCIe grafické karty, jenž se k notebooku připojuje přes...
Na téma externích grafických karet pro notebooky toho bylo řečeno již hodně, ale udělalo se jen velmi málo. Vzpomenout si můžeme na XG Station od Asustek, což je externí adaptér pro PCIe grafické karty, jenž se k notebooku připojuje přes rozhraní Express Card. Jenomže v tomto případě se tak dlouho odkládalo, až se odložilo na neurčito. Asus však dle X-bit labs chystá XG Station s kartou NVIDIA GeForce 8600 GT již na toto čtvrtletí a brzy se mají připojit také firmy AMD a Fujitsu Siemens se svými verzemi.



AMD již své řešení svým partnerům předvedlo v minulém roce (kódové označení Lasso). Nyní se mluví o tom, že se ATI Lasso předvede na letošním Computexu v Taipei, kde bude doplňovat uvedené procesory AMD Turion Ultra a platformu Puma. Otázkou je rozhraní a protože Lasso má využít firemní konektor, nejspíše je tedy nebudeme moci připojit na konkurenční Centrino notebooky.



A Fujitsu Siemens hodlá prý oslovit herní nadšence svými Amilo GraphicsBooster, což je rovněž externí modul s řešením značky ATI. Zatím se o něm neví téměř nic, tedy až na to, že má být schopný dosáhnout až 8000 bodů v 3DMark06.



Uvidíme tedy, co nám zmíněné tři firmy pro naše notebooky připraví, protože z hlediska herního výkonu jsou často bržděny právě grafickým výkonem a pokud si chceme pořídit model s výkonnou grafikou, musíme učinit kompromisy. Takto by ale externí grafická karta mohla jednoduše ležet připravena doma a notebook by cestoval nezatěžován její spotřebou a produkovaným teplem.

Zdroj: X-bit labs, Fudzilla