Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Athlon 64 FX-60 představen

10.1.2006, Milan Šurkala, aktualita
AMD Athlon 64 FX-60 představen
Nový nejrychlejší procesor společnosti AMD je tady. Tímto procesorem dostává řada FX poprvé dvě jádra. Doposud nejrychlejší model FX-57 disponuje jedním jádrem na frekvenci 2,8GHz. FX-60 má sice jádra dvě, ale ta tikají na nepatrně nižší...
Nový nejrychlejší procesor společnosti AMD je tady. Tímto procesorem dostává řada FX poprvé dvě jádra. Doposud nejrychlejší model FX-57 disponuje jedním jádrem na frekvenci 2,8GHz. FX-60 má sice jádra dvě, ale ta tikají na nepatrně nižší frekvenci, 2,6GHz.



Spousta aplikací ještě není optimalizována pro vícejádrové použití, takže se lehce může stát, že starší FX-57 bude díky vyšší frekvenci rychlejší. To ale každým dnem s novými aplikacemi padá, a vcelku lze o FX-60 rozhodně říci, že se jedná o rychlejší procesor.

Procesor je samozřejmě určen pro stávající patici Socket 939. Podporuje dvoukanálové zapojení pamětí DDR. Velikost paměti L2 cache činí 1MB pro každé jádro. Revize čipu E6 vyžaduje podle AMD příjemně nízké napětí 1,3-1,35V, což je s ohledem na výkon procesoru velmi dobrá hodnota.

Jedinou stinnou stránkou procesoru je snad jen jeho cena. Ta pro koncového uživatele u nás (s přihlédnutím například také k dopravě) činí v přepočtu cca 34 000,- K i s daní. A za tyto peníze už koupíte vcelku slušnou herní sestavu.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.